Binnenland
WNL

Is het strafbaar om je smartwatch of navigatie te bedienen achter het stuur?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het strafbaar om je smartwatch of navigatie te bedienen achter het stuur?

Appen achter het stuur of even snel je agenda checken terwijl je aan het autorijden bent is strafbaar bij wet. Maar hoe zit dat eigenlijk met een smartwatch? Mag je die wel in de auto gebruiken? En mag je je navigatieapparatuur bedienen tijdens het autorijden? Die vraag wordt beantwoord in de Misdaadlijn van Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

Wie tijdens het autorijden geen telefoon in zijn hand heeft is in principe niet strafbaar bezig. "Dat geldt ook voor je smartwatch, mits die gewoon om je pols zit, en andere digitale schermen in de auto", zegt Paul Broer, verkeersspecialist bij de politie tegen Het Misdaadbureau.

Met andere woorden: iemand is vrij om bijvoorbeeld een appje te lezen op zijn of haar smartwatch, of om een adres in te tikken op een in de auto geïnstalleerd navigatiesysteem. Daar zit echter een grote maar aan vast. Broer legt uit: "Als het bedienen van een smartwatch of scherm in de auto tot gevolg heeft dat je verkeersgevaarlijk gedrag vertoont, ben je wel strafbaar voor het veroorzaken van gevaar."

Dat gebeurt al vrij snel, stelt Broer. "Het leidt namelijk af van waar je mee bezig bent: autorijden." Wie dan een gevaarlijke verkeerssituatie veroorzaakt, krijgt de officier van justitie op zijn dak. Het gevolg is een geldboete. Hoe hoog die is, "hangt uiteindelijk af van de hoeveelheid gevaar die dat gedrag met zich meebrengt".

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie