Binnenland
BNNVARA

Sloop Tweebosbuurt Rotterdam in strijd met mensenrechten

foto: OPEN Rotterdamfoto: OPEN Rotterdam
  1. Nieuwschevron right
  2. Sloop Tweebosbuurt Rotterdam in strijd met mensenrechten

Het is een vreemde dag voor de bewoners van de Rotterdamse Tweebosbuurt. Na jaren van protesteren, procederen en hopen op afstel is vandaag de sloop van hun geliefde wijkje begonnen. Extra cru omdat een rapport van de Verenigde Naties vorige week fel was over het besluit van de gemeente om te gaan slopen - de omgang met de bewoners zou 'mogelijk in strijd zijn met mensenrechten'. In De Nieuws BV vertellen bewoner Ahmed Abdillahi en gemeenteraadslid Kees Jonker over de situatie.

Abdillahi beaamt dat het een trieste dag is voor de Tweebosbuurt: "Bij het eerste blok is vandaag de sloop begonnen. Bij mij nog niet. Ik blijf nog zitten waar ik zit, dus zij kunnen hier niet slopen. Ze slopen alleen waar geen mensen meer wonen." Jonker, die voor de SP in de gemeenteraad zit, haakt daarop in: "Veel mensen hadden hier graag willen blijven wonen. Deze ontwikkeling is triest." Jonker vindt de manier waarop de sloop erdoorheen is gekomen doortrapt en geniepig. "Het laat je ook twijfelen of de burgemeester het wel echt voor heeft met de meest kwetsbaren", vertelt hij.

Hoop

Is er dan nog wel hoop voor een goede afloop? "We hebben een aantal zaken verloren en een aantal gewonnen", vertelt Abdillahi. "We hebben echt van alles geprobeerd. Zelfs met het laatste advies van de Verenigde Naties erbij zie je dat er nog steeds niet naar de burgers wordt geluisterd. Het is demotiverend, maar de strijd gaat gewoon door."

Er is volgens Jonkers van alles misgegaan: "Er is van tevoren geen gesprek gevoerd met de bewoners, veel mensen zijn onder druk gezet om weg te gaan. Het is gewoon schandalig hoe de mensen hier zijn behandeld." Het enige wat we volgens Jonkers wel kunnen hopen? "Hopen dat de gemeente Rotterdam zijn les heeft geleerd en dit niet nog een keer zal doen. Ik denk dat zij hun les wel hebben geleerd", zegt hij stellig.

Feitelijke onjuistheden

Toch is er nog verbazing over hoe de sloop werd gesteund door allerlei linkse partijen zoals PvdA en GroenLinks. Volgens Jonker is daar een verklaring voor: "Ze willen graag deel uit maken van de coalitie dus hobbelden ze achter de partijen aan en hebben ze voor gestemd."

Bij Abdillahi is er vooral frustratie te vinden over de gemeente: "Het rapport van de VN is opgesteld door vijf experts op het gebied van wonen. De reactie van de gemeente was alleen maar dat het gebaseerd was op feitelijke onjuistheden. Vervolgens werd het rapport weggelegd. Dat frustreert wel."

Debat

Donderdag staat er wel een debat gepland. Geeft dat misschien een sprankje hoop? Volgens Jonker is het al te voorspellen hoe het debat zal verlopen. Niet al te positief voor de tegenhangers van de sloop in ieder geval. "Wat betreft de Tweebosbuurt is het helaas te laat om het tij nog te keren", schat Jonker in. "Maar ik denk dat er nu wel een besef komt bij de gemeente dat het helemaal verkeerd is gegaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie