Binnenland
NOS

'Vestia kan slopen wat ze willen, maar ik blijf zitten'

foto: NOS/Matthijs Holtropfoto: NOS/Matthijs Holtrop
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vestia kan slopen wat ze willen, maar ik blijf zitten'

"Daar komen de yuppen uit Amsterdam", wijst Grarda Pelger (80) vanuit haar woonkamer naar het bouwterrein aan de andere kant van de straat. Grote bergen zand, graafmachines en een bouwkraan maken duidelijk dat er vlot gebouwd gaat worden in de Tweebosbuurt. Maar lang niet alle bewoners willen plaatsmaken voor de nieuwbouw. "Ik ga liever tussen zes plankjes dan dat ik verhuis."

Dertien huurders in Rotterdam moeten vandaag voor de rechter komen omdat ze weigeren te verhuizen. Op de plek van hun woningen wil woningcorporatie Vestia een nieuwe woonwijk bouwen.

De Tweebosbuurt is een wijk in Rotterdam Zuid met voornamelijk sociale huurwoningen. Het Rijk, de gemeente en woningcorporatie Vestia hebben gezamenlijk een plan van tientallen miljoenen euro gemaakt om de wijk te verbeteren. Hiervoor moeten 600 sociale huurwoningen worden gesloopt, maar die worden niet allemaal vervangen. Vestia dreigt in tijdsnood te komen omdat ongeveer 200 bewoners weigeren te vertrekken.

Lange strijd

Een van de directeuren van Vestia, Robert Straver, beaamt dat het een lastige strijd is. "Mensen hebben vaak het idee dat ze moeten wijken voor het grote geld, maar wij maken geen winst op dit plan, integendeel. Dit is niet eens ons eigen plan, want het is het plan van de gemeente. Het is echt te zwart-wit om te zeggen 'wijken voor de rijken'."

Wel stapt Vestia naar de rechter om een eerste groep van dertien huurders gedwongen te laten verhuizen. "We hebben vertrouwen in de rechtszaak, maar eigenlijk willen we niet bij een rechter staan. We willen iedereen voorzien van een geschikte woning en maatwerk leveren."

'Vestia kan slopen wat ze willen, maar ik blijf zitten'

Ster advertentie
Ster advertentie