Naar homepage
Binnenland

Waarom kleuren klaprozen zo rood?
BNNVARA

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom kleuren klaprozen zo rood?

Misschien heb je al wel een paar klaprozen gespot in je tuin of in de perken langs de stoep. In het mooie groene gras zijn de felrode bloemen natuurlijk ook niet te missen. Achter die felrode kleur zit een bijzonder verhaal. Want hoe kan het toch, dat een bloem die zo kort bloeit, met zulke dunne blaadjes, zo intens kleurt? Dat vertelt onderzoeker Casper van der Kooi in Vroege Vogels.

Casper van der Kooi van de Universiteit Groningen doet al jaren onderzoek naar de kleur van bloemen. Samen met Doekele Stavenga gebruikte hij een microscooponderzoek en een wiskundig model dat beschrijft hoe licht zich gedraagt in de bloemblaadjes. Zo onderzochten zij hoe de levendige kleuren tot stand komen.

Kronkelige vorm en veel pigment

En hoe komt die rode kleur tot stand? De cellen in de bloemblaadjes hebben een kronkelige vorm waardoor ze licht weerkaatsen. Daarnaast hebben ze veel pigment. Dus, een combinatie daarvan zorgt ervoor dat wij de felle kleur waarnemen. Het kan zijn dat de bloem zo kort bloeit omdat het alle energie steekt in het krijgen van de heftige rode kleur. Met die rode kleur probeert de bloem namelijk bestuivers naar zich toe te lokken.

Tijdens de reportage onderzoekt Van der Kooi de blaadjes van een korenbloem. Wat blijkt? Die cellen doen hetzelfde als de klaproos: het weerkaatsen van licht. En in combinatie met veel pigment zorgt dit ook voor de mooie, felle kleur. Maar dan blauw.

De resultaten verschijnen in een speciale editie van het Journal of Comparative Physiology A, die helemaal in het teken staat van de relatie tussen insecten en bloemen.

03 eb38be15d6 2967259856

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie