Binnenland
NOS

XTC-legalisering moet overheid regie teruggeven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. XTC-legalisering moet overheid regie teruggeven

In Utrecht is een fictieve XTC-winkel geopend. Het experiment neemt je mee in een fictieve wereld waarin de verkoop van XTC gereguleerd is en pillen gewoon te koop zijn in een winkel. Drugsonderzoeker en criminoloog aan de HvA, Ton Nabben, vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat op deze manier de XTC-pillen puurder kunnen worden geproduceerd en voor minder gezondheidsrisico's zorgen. Zo krijgt de overheid de regie over de drug terug, net als bij cannabis.

XTC-legalisering moet overheid regie teruggeven

MDMA staat op verkeerde plek opiumlijst

Nabben vertelt dat er al jaren veel ophef is rondom het idee van het legaliseren van XTC en MDMA. "Die discussie over legaliseren is ten alle tijden er gevoelig. Veel middelen zijn verboden verklaard, ook MDMA 35 jaar geleden. Het staat tussen de cocaïne, de heroïne, de crack. Dat is een hele verkeerde plek. Het zijn vooral een lijst met onaanvaardbare risico's. Maar na 36 jaar kunnen we zeggen dat de risico's uit MDMA aanvaardbaar zijn. Ook omdat het middel erg populair is."

"Ik zou het vergelijken met cannabis. Bijna 50 jaar geleden werd cannabis gedecriminaliseerd naar lijst 2. De overheid heeft gedoogd dat er verkoop mag plaatsvinden. Net als bij cannabis blijft de vraag naar MDMA groot. De overheid heeft nu geen invloed op de kwaliteit van een product, het vervoer en het afval als het middel illegaal is. Je wil dat de overheid de regie terugneemt."

Geen definitieve slag aan misdaad

Nabben legt uit dat het legaliseren van XTC en MDMA kan helpen bij misdaadbestrijding, maar niet kan zorgen voor een definitieve slag tegen misdaad. "Je hebt tegenstanders die zeggen: dit maakt allemaal niet uit want die misdaders zijn zo creatief, die verzinnen toch wel wat. Dat denk ik ook wel, je kunt hiermee geen definitieve slag aan de misdaad brengen. Maar ik denk wel dat je daar invloed op kunt uitoefenen omdat je een deel van de criminele markt afsnoept."

"De gebruiker is nu alleen afhankelijk van datgene wat er op de markt wordt aangeboden. Dat is 10 jaar lang extreem zuiver geweest, wat ook erg gevaarlijk is. Nu kan je het verschil maken dat je een alternatief kan aanbieden, waarbij de consument een keuze heeft voor een legaal alternatief met goede voorlichting", aldus Nabben.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie