Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke werkdag op NPORadio1.nl: een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden. We kijken ook naar wat is geweest: wat is de moeite waard om terug te kijken of te luisteren?

Tips voor vandaag

Oorlogsdagboek
Het oorlogsdagboek van de inmiddels 92-jarige Carry Ulreich bleef lang onopgemerkt. Onlangs werd het gepubliceerd, onder de titel ’s Nachts droom ik van vrede. Oorlogsdagboek 1941-1945. Ulreich vertelt daarin hoe ze als Joods meisje in Rotterdam de oorlog beleefde én overleefde. In Langs de Lijn En Omstreken (vanaf 20.30 uur) aandacht voor het dagboek.

Luister naar de promo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nobelprijs
Vandaag wordt - na een weekje uitstel - de 109e Nobelprijs voor de Literatuur uitgereikt. Op het lijstje met favorieten staat geen Nederlander, dus de kans is klein dat we dit jaar opnieuw een Nobelprijs in de wacht slepen. Op NPO Radio 1 natuurlijk aandacht voor de uitslag, maar in De Nieuws BV (vanaf 12.00 uur) ook aandacht voor de vraag: waarom won nog nooit een Nederlander de Nobelprijs voor de Literatuur?

Proces
Vandaag begint het proces tegen Asia Bibi, de Pakistaanse christin die beschuldigd wordt van godslastering en al jarenlang vastzit. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vertelt erover op NPO Radio 1, vanaf 18.30 uur in Dit is de Dag.

En verder...

  • In De Nieuws BV (vanaf 12.00 uur) legt filosoof en bioloog Ruben Mersch uit waarom iedereen vanuit zijn eigen perspectief gelijk heeft. Hij schreef er een boek over en komt erover vertellen.
  • Vanavond gaat de documentaire over Jeffrey Herlings in première: The Hard Way To Win. De Brabander is een van de meest succesvolle motorcrossers aller tijden. Dit jaar werd hij voor de derde keer wereldkampioen. Edwin Cornelissen doet vanavond in Langs de Lijn En Omstreken (vanaf 20.30 uur) verslag van de première.

    Bekijk de trailer

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Gisteren gemist

Ondernemer Elon Musk meldde twee weken geleden dat hij al in 2024 de eerste mensen naar Mars wil laten reizen. Maar een deze week gepubliceerd onderzoek laat zien dat Mars-reizigers grote kans lopen om onderweg dement te worden. Wetenschapsjournalist Bennie Mols van De Kennis van Nu vertelde in De Ochtend hoe dat nu precies zit.

In Dit is de Dag gisteravond een debat over wat het beste middel is tegen woningovervallers. VNL-Tweede Kamerlid Louis Bontes is van de harde aanpak. "Leg een ijzeren pijp klaar en sla erop los als je de kans krijgt. De rechter zal dan waarschijnlijk oordelen dat er sprake is van noodweer."

Ster advertentie
Ster advertentie