Binnenland
BNNVARA

Afval drooggevallen Grensmaas opgeruimd

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Afval drooggevallen Grensmaas opgeruimd

De drooggevallen oevers van de Grensmaas in Limburg hebben een grondige schoonmaakbeurt gekregen. Rijkswaterstaat en vrijwilligers hebben de afgelopen dagen een flinke berg zwerfafval verzameld tussen Ittervoort en Borgharen.

Afval is afgevoerd

In totaal is de Grensmaas, die zo heet omdat hij tussen Nederland en België ligt, ontdaan van 125 kubieke meter aan troep, van autobanden tot flessen en van plastic tot een kapotte boot. Het afval wordt woensdag met meerdere vrachtwagens afgevoerd. De Belgen hebben ook toegezegd hun kant van de rivier te gaan inspecteren op zwerfvuil.

Natuurgebied

Door de lage waterstand in de Maas is de nevengeul tussen Itteren en Borgharen drooggevallen. Dit stuk Grensmaas is bedoeld om de rivier meer ruimte te geven en heeft zich inmiddels tot een mooi natuurgebied ontwikkeld. Maar door de droogte kwam er heel veel troep tevoorschijn. Natuurfotograaf Bob Luijks maakte er een fotoserie van en samen met Henny Radstaak maakten ze er een reportage over.

Mooie kans om op te ruimen

Deze droogte bood een mooie kans om de troep eens goed op te ruimen. Maar er was onduidelijkheid over wie dit moest doen. Rijkswaterstaat regio Zuid- Nederland zei in eerste instantie "zich niet te herkennen in het beeld van een vuilnisbelt" en vroeg zich af wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het opruimen van het afval. Tevens meldde Rijkswaterstaat "geen geld te hebben voor het opruimen van een winkelwagen of een restant van een boot."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er ontstond een heen en weer geschuif van verantwoordelijkheid, van Staatsbosbeheer naar Rijkswaterstaat. Uiteindelijk heeft Rijkswaterstaat het toch opgeruimd met hulp van vrijwilligers.

Bron: ANP

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie