Binnenland

Dierenorganisaties willen wetgeving tegen hittestress bij veevervoer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dierenorganisaties willen wetgeving tegen hittestress bij veevervoer

Er zijn strengere wetten en voorschriften nodig om het welzijn van dieren te garanderen die op zeer warme dagen worden vervoerd. Dat stellen dierenwelzijnsorganisaties De Dierenbescherming en Eyes on Animals na onderzoek.

Bij het merendeel van de tientallen inspecties per jaar constateert Eyes on Animals hittestress bij dieren, onder meer doordat vrachtwagens stilstaan in de zon en de dieren te dicht op elkaar staan.Volgens de organisaties is de situatie onvoldoende verbeterd sinds hun vorige rapport over hittestress uit 2019.

Video niet beschikbaar

Zo zijn er slachterijen die overkappingen hebben gebouwd of het asfalt gewit hebben om voor verkoeling te zorgen maar daarmee wordt de kern van het probleem niet opgelost, zegt Eyes on Animals. Door wachtruimtes en losplekken groter te maken kan voorkomen worden dat dieren moeten wachten in vrachtwagens in de hitte.

De afspraken die de sector gemaakt heeft, noemen de dierenwelzijnsorganisaties te vrijblijvend. De Dierenbescherming en Eyes on Animals pleiten daarom voor wetgeving om mechanische ventilatie in de vrachtwagens te verplichten en een maximale wachttijd van een kwartier bij slachthuizen in te stellen.

Ook pleiten ze voor minder volle transporten bij temperaturen boven de 21 graden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie