Binnenland
KRO-NCRV

Vrouwenhaat: 'Het zijn vooral mannen die het fenomeen onderschatten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwenhaat: 'Het zijn vooral mannen die het fenomeen onderschatten'

Vrouwen in publieke functies krijgen te maken met haatdragende teksten omdat ze vrouw zijn. Het is één van de redenen dat D66-leider Sigrid Kaag vertrekt en ook Liane den Haan (50PLUS) had er last van. Onderschatten we het probleem in Nederland? "Ik zie dat het vooral mannen zijn die het fenomeen onderschatten", aldus Spraakmakers-luisteraar Oscar.

Video niet beschikbaar

"Vrouwen weten al lang dat er een probleem is", zegt ook hoofddocent politicologie Liza Mügge. Ze vergelijkt het met de #metoo-beweging. "Het is niet nieuw, maar het wordt nu benoemd en er is aandacht voor. Dat komt omdat Sigrid Kaag het benoemd als een probleem."

'Het raakt onze democratie'

En een probleem is het zeker, zegt Mügge. "Haat tegen vrouwen in de politiek raakt ons allemaal. Het raakt onze democratie." Het heeft volgens Mügge namelijk consequenties voor de in- en uitstroom van vrouwen in de politiek.

Daarnaast durven vrouwen zich minder vrij te bewegen en durven ze zich over bepaalde thema’s minder uit te spreken. "Als we die haat niet aanpakken, dan leidt het nooit tot gendergelijkheid. En gelijkheid is een kernwaarde van de democratie."

Cultureel probleem

Devika Partiman van de stichting Stem op een Vrouw hoort veel twijfel bij vrouwen die de politiek in willen. "Ze vragen zich af of ze bereidt zijn om zichzelf en hun omgeving bloot te stellen aan de haat, waarvan ze vrezen dat die gaat komen. Ze zien dat ook bij andere vrouwelijke politici."

Partiman adviseert vrouwen om te informeren naar de procedures binnen de partij en op persoonlijk niveau te kijken hoe je reageert op dit soort gebeurtenissen zodat je jezelf kunt voorbereiden wanneer het je overkomt.

Maar ze erkent dat het niet ideaal is. "Het is heel ingewikkeld en oneerlijk dat je daar zelf zoveel verantwoordelijkheid voor draagt, maar dat is helaas nu de realiteit." Als landelijke politicus kun je nog beleid of wetgeving voorstellen, maar als lokale politicus is er weinig dat je aan het probleem kunt doen. "Je kunt niet alle haat stoppen. Het is een cultureel probleem."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie