Binnenland

Probleem van jongensprostitutie krijgt meer aandacht

AVROTROS
foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Probleem van jongensprostitutie krijgt meer aandacht

Hulpverleningsinstanties Terre des Hommes, Stichting Fier en CKM, samenwerkend als WATCH Nederland vragen meer aandacht voor jongensprostitutie. Volgens hen is er weinig zicht bij politie en Justitie op minderjarige jongens die werkzaam zijn in de prostitutie. Daarom onderneemt WATCH Nederland komend jaar meer actie om deze vorm van seksuele uitbuiting actief op te sporen.

Zo worden klanten pro-actief benaderd met lokadvertenties, lokprofielen en intensief onderzoek van het aanbod van jongens op internet. Ook roept de organisatie iedereen op om mogelijk misbruik te melden.

Het meldpunt voor seksuele uitbuiting WATCH bestaat 1 jaar en richtte zich afgelopen jaar vooral op loverboys en meisjesprostitutie. Dat leidde dit jaar tot 53 zaken die aan de politie zijn overgedragen. Maar in vijf gevallen ging het over jongens. Watch vermoedt nu dat het probleem van de jongens veel groter is dan we nu weten. Gideon van Aartsen van Terre des Hommes: "Het is een blinde vlek, we weten er nog veel te weinig van. Het speelt zich af in gesloten circuits en contacten worden allemaal via internet gelegd."

'Undercover in Nederland'

Watch Nederland wil nu vol inzetten op de aanpak van jongensprostitutie. Dat het een groot probleem is, blijkt volgens de organisatie onder meer uit een samenwerking met tv-maker Alberto Stegeman van het programma Undercover in Nederland. Hij mocht als experiment aan de slag met een lokadvertentie van een jongensprostituee. In twee dagen tijd had hij honderden meldingen binnen van mannen die een seksafspraak wilden maken. Stegeman: "Dat overdonderde ons compleet, ik had niet eens de tijd om ze allemaal te beantwoorden. Uiteindelijk heb ik met een aantal van de mannen een afspraak gemaakt."

Uit een onderzoek van de politieacademie uit 2014 blijkt dat ook bij jongens dwang en uitbuiting voorkomt. Extra kwetsbaar zijn minderjarige homo’s en biseksuelen die door hun omgeving worden afgewezen vanwege hun geaardheid. De jongens maken het contact met klanten niet in de openbare ruimte, maar op internet. Ze bieden zich aan via websites als Boys4u en de chatsite Bullchat.

Watch gaat komend jaar met lokadvertenties infiltreren in die wereld. Gideon van Aartsen: "Als mensen reageren sturen we ze een waarschuwing: BLIJF WEG van jongens. Doe je dat niet dan kom je in een smoelenboek. Dat boek gaan wij niet publiceren, het wordt geen ordinaire naming and shaming, maar het is wel een lijst van mannen die willens en wetens zoeken naar betaalde seks met minderjarige jongens. We werken hierin nauw samen met Justitie."

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie