Binnenland
KRO-NCRV

'Het kan niet zo zijn dat enkele gemeentes de lasten voor heel Nederland dragen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het kan niet zo zijn dat enkele gemeentes de lasten voor heel Nederland dragen'

Het is de hoogste tijd dat er evenredige verdeling van asielzoekers over Nederland komt. Dat zegt Klaas Buigel, VVD-fractievoorzitter in Ter Apel bij Spraakmakers. Hij is flink gepikeerd. "Het maakt mij echt boos hoe twijfelend de fractie in Den Haag nu opereert."

"Het kan niet zo zijn dat het noorden alles voor het westen gaat oplossen", verzucht Buigel, fractievoorzitter voor de VVD in de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onderdeel van is. "En zeker als ook tijdelijke noodopvangen dicht gaan, zie ik de probleem voor de poort van Ter Apel weer stijgen."

Echt boos

Het is wat hem betreft "de hoogste tijd dat er evenredige verdeling over Nederland komt." Dat het noorden van het land "steeds weer het asielvraagstuk voor de kiezen krijgt" is zijn voornaamste kritiekpunt. Het maakt hem "echt boos hoe twijfelend de fractie in Den Haag nu opereert."

Het is niet alleen een probleem van het noorden, nee, van heel het land. Dat zegt John van Tilborg, directeur van INLIA, een kerkelijke netwerkorganisatie die vluchtelingen helpt. "Ik denk eigenlijk dat het hele land in de steek gelaten wordt. Het kan toch niet waar zijn dat enkele tientallen gemeentes de lasten voor heel Nederland dragen?"

Geen probleem

Een eerlijke verdeling is, zegt hij, net als Buigel, de oplossing. "Dit is een nationale situatie en die vraagt om een nationale oplossing. Verdelen is de sleutel." Dat zou bijvoorbeeld betekenen dat Ameland elf asielzoekers zou moeten opvangen, rekent hij voor. "Is dat een probleem? Nee."

In Alkmaar zouden ze tussen de 200 en 250 asielzoekers moeten opvangen, rekent Joël Voordewind voor. Hij is wethouder asiel in de gemeente en oud-Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. "Dat kunnen we aan."

Niet fair

Het is ook niet zo spannend allemaal, zegt hij. Want Oekraïners en erkende vluchtelingen worden ook netjes verspreid over het land. Daar doen VVD-wethouders en burgemeesters gewoon aan mee.

De VVD moet zijn verantwoordelijkheid nemen, bepleit hij. Terugkrabbelen uit de asieldeal die een paar maanden geleden gesloten is, vindt hij niet fair. "Zo kennen we de VVD niet." Een kabinetscrisis is het volgens hem niet waard. "Daar los je niks mee op. Dan slapen mensen nog steeds buiten of in sportzalen."

Oplossing verder weg

Van Tilborg vindt het politieke spel "niet om aan te zien." Ook hij zit niet te wachten op een kabinetscrisis. "Als dat gebeurt, betekent dat de oplossing nog veel verder weg is en het probleem nog langer aanhoudt." Dus zegt hij: "laten we met elkaar fatsoenlijk zijn, en als volwassen mensen aanvaarden dat we de lasten gezamenlijk dragen."

Wat gemeentes tegenhoudt, is de overlast van een kleine groep groep, denkt Buigel. Daar is "geen goed antwoord op." Hij pleit voor een "vrijheidsbeperkende locatie" voor die groep, "ergens in Nederland." "Als je dat hebt gerealiseerd, denk ik dat meer gemeentes mee willen werken."

In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.

Ster advertentie
Ster advertentie