Binnenland

Tips om zo goedkoop mogelijk te vliegen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips om zo goedkoop mogelijk te vliegen

[AVROTROS] Budgetmaatschappijen vragen steeds meer geld voor service’s die voorheen vaak gratis waren. Het ticket zelf schaf je nog voor een prikkie aan, maar extra’s als je koffer, drankje en online een stoel uitkiezen worden steeds duurder.

Zo vragen vliegtuigmaatschappijen steeds meer voor je bagage, en dat blijft niet alleen beperkt tot de budgetmaatschappijen. Dat zegt Yteke de Jong, luchtvaartjournalist, in Radio EenVandaag. "De catering kennen we inmiddels wel, maar ook de koffers binnen Europa worden steeds duurder. Nu betaal je voor extra beenruimte, maar in de toekomst zullen er ook nieuwe classes bijkomen. Ook moeten we binnenkort voor intercontinentale vluchten gaan bijbetalen voor onze koffers." Volgens de Jong ligt dit aan de stijging van het aantal budgetmaatschappijen. "Luchtvaartmaatschappijen proberen hun ticketprijzen zo laag mogelijk te houden om vooral in de vergelijkingssites zo hoog mogelijk uit te komen. Om toch genoeg te verdienen worden de extra’s dus duurder. Die hoeven namelijk niet te worden meegenomen in de vergelijking." Ook KLM vraagt inmiddels geld voor het inchecken van je koffer. Was het voorheen nog gratis, nu kost het €25 euro om je koffer mee te nemen.

Pieter Derks ergert zich mateloos aan het bijbetalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erger jij je ook aan het bijbetalen van al die extra's? Joyce Donat van de Consumentenbond heeft een aantal tips voor je om zo goedkoop mogelijk te vliegen:

*Travel-light is het devies. Probeer je reis met alleen je handbagage te doen. EasyJet is het meest coulant, want zij stellen geen maximum aan het aantal kilo. Alles wat in je koffer past mag mee.

*Gebruik vacuumzakjes. Je kunt je kleding dan een stuk 'kleiner' maken waardoor er meer ruimte in je koffer ontstaat.

*Doe je zwaarste kleding aan en de rest in je koffer.

*Vaak mag je bij vliegmaatschappijen ook één extra item meenemen. Dit kan een paraplu zijn, maar bijvoorbeeld ook een extra rugzak. Doe hier je voordeel mee.

Luister hier het item:

Extra’s bij budgetvliegticket steeds duurder

Ster advertentie
Ster advertentie