Binnenland
KRO-NCRV

Algeheel vuurwerkverbod? 'In landen waar dit geldt, zien ze geen letsel meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Algeheel vuurwerkverbod? 'In landen waar dit geldt, zien ze geen letsel meer'

De discussie rondom een algeheel vuurwerkverbod laait elk jaar rond oud en nieuw weer op. Ook dit jaar wordt er weer over gesproken en een oproep gedaan om veiliger om te gaan met het vuurwerk. Maar over een algeheel verbod zijn de meningen verdeeld. "Waarom werkt zo’n verbod? In landen waar dit geldt, zien ze geen letsel meer", zegt oogarts Tjeerd de Faber bij Spraakmakers.

Minder slachtoffers

"Wij pleiten voor een verbod. Het werkt", gaat De Faber verder. De oogarts haalt de coronajaren aan als voorbeeld. "Toen ik hoefde ik niet eens te opereren en er waren veel minder slachtoffers." Velen noemen illegaal vuurwerk als de oorzaak van schade aan de omgeving. "In de oogheelkunde zien we dat 70 tot 75 procent komt van legaal vuurwerk", reageert De Faber daarop.

Bijverschijnsel

Jeffrey Peters van het Vuurwerkliefhebbers Verbond is "zeker niet" voor een algeheel verbod. "Waar men last van heeft, is dat zware vuurwerk. Dat veroorzaakt ook de schade." Peters noemt illegaal vuurwerk een "bijverschijnsel" van de Nederlandse vuurwerktraditie en noemt traditioneel vuurwerk "cultureel erfgoed". "Een verbod op siervuurwerk werkt illegaal verkopen van vuurwerk in de hand."

'Wees ook eens hard'

"Dit is gewoon oorlog wat je om je heen hoort", reageert beller Antoinette van Veldhoven, die voor een "mooie plek" is waar bijvoorbeeld de gemeente het vuurwerk afsteekt. "Het kan ook gezellig zijn zonder vuurwerk", vindt René de Zwart. "Wees ook eens hard in Nederland. Ga het maar zelf betalen als je je vingers verliest, niet vanuit het ziekenfonds."

Gehecht

"Je moet niet alles afschaffen omdat een deel van de bevolking het er niet mee eens", zegt Fred Bruggeman. "Je kunt ook niet het gemobiliseerde verkeer afschaffen, ook al gebeuren daar ook ongelukken mee."

Johannes Kramer, burgemeester van Noardeast-Fryslan, deelt dat sentiment. "Mijn inwoners zijn eraan gehecht en willen het graag zo houden." Luisteraar Fokko Hamburg pleit voor de gulden middenweg: "Oudejaarsdag vind ik prima. Maar daarvoor en daarna moet je het verbieden en aanpakken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie