Binnenland
NOS

Trump tekent decreet, stopt scheiding migrantenfamilies

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump tekent decreet, stopt scheiding migrantenfamilies

President Trump heeft een presidentieel decreet getekend waarmee hij een eind maakt aan de omstreden scheiding van migrantenkinderen van hun ouders aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Trump stopt scheiding migrantenfamilies

"Dat is inderdaad een draai", zegt Amerikadeskundige Victor Vlam in het NOS Radio 1 Journaal. "Trump is terechtgekomen in een van de grootste stormen van zijn presidentsschap. Hij heeft besloten om in te binden."

De kous is nog niet af, denkt Vlam. Want migranten die illegaal de grens zijn overgestoken, moeten nu samen met hun kinderen worden vastgezet, tot hun strafrechtelijke procedure is afgerond. In het decreet staat ook dat gezinnen met kinderen met voorrang moeten worden beoordeeld bij de immigratieprocedure. Het huidige zerotolerance-immigratiebeleid blijft gehandhaafd.

Kooien

Beelden van huilende migrantenkinderen die in kooien worden ondergebracht, terwijl hun ouders zijn vastgezet, hebben in de VS en ver daarbuiten tot grote verontwaardiging geleid.

Tot vandaag legde Trump de schuld voor deze gang van zaken bij de Democraten, die de invoering van strengere immigratiewetgeving zouden tegenhouden. De Democraten en een aantal Republikeinen zeiden op hun beurt dat Trump met één pennestreek een eind kon maken aan de gezinsdrama's langs de grens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie