Binnenland
KRO-NCRV

Marc Bonten: 'Het risico dat het op de ic's misgaat wordt steeds groter'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc Bonten: 'Het risico dat het op de ic's misgaat wordt steeds groter'

Arts-microbioloog Marc Bonten vond de drukte met Koningsdag "behoorlijk heftig" om te zien. "Het risico dat het op de ic's misgaat wordt steeds groter." Dan komt ook code zwart onvermijdelijk weer in beeld, zegt het OMT-lid bij Spraakmakers.

Vandaag worden de eerste versoepelingen doorgevoerd, maar omdat de daling van het aantal covid-patiƫnten op de ic's nog niet is ingezet, is het ongelofelijk moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren, denkt Bonten.

Het wordt volgens hem spannend of de daling van het aantal besmettingen door de vaccinaties en de stijging door de versoepelingen, met elkaar in balans zijn. "We rekenen op een snelle daling van het aantal mensen op de ic door het vaccin-effect. Daarop vooruitlopend zijn deze versoepelingen aangekondigd."

Daling nog niet ingezet

Deze daling was tot gisteren nog niet zichtbaar, benadrukt Bonten. "De voorspellingen zijn dat die daling eraan zit te komen. Dat kan vandaag starten, maar dat kan ook volgende week pas zijn."

Als deze daling niet inzet of pas veel later, dan blijft het onverminderd druk op de ic's of wordt het zelfs drukker en dan komt code zwart (weer) in beeld. "Als de ic-bezetting verder toeneemt, dan kom je daar onvermijdelijk in terecht."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie