Binnenland
NOS

Defibrillator volgend jaar op elk treinstation

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defibrillator volgend jaar op elk treinstation

Er hangt volgend jaar op elk treinstation minimaal een defibrillator. Dat melden de NS en spoorbeheerder ProRail, die vandaag het aanbestedingstraject voor de automatische externe defibrillators (AED's) starten. De eerste defibrillators moeten begin 2021 worden geplaatst.

"We kijken samen met de hartstichting wat de beste locaties zijn in het station en kiezen voor plekken die bereikbaar zijn voor iedereen. Je hoeft dus niet eerst in te checken. We willen dat het dichtbij is en dat je het goed van zien", zei NS-bestuurslid Anneke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Nu vooral op grote stations

Met defibrillators op alle 400 treinstations in Nederland willen de NS en ProRail een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht. Nu hangen er voornamelijk op de grote stations AED's.

Alle systemen worden ook gekoppeld aan het oproepsysteem HarstslagNu, zodat burgerhulpverleners die zijn gekoppeld aan het systeem de AED snel kunnen vinden. "Als je 112 belt, dan krijgt een hulpverlener die in de buurt is een appje met een code om de AED te bedienen. Het geüniformeerd personeel van de NS is daarvoor ook opgeleid", aldus de Vries.

Levens redden

In het project werken NS en ProRail samen met de Hartstichting. Volgens Hartstichting-directeur Floris Italianer is het belangrijk dat de systemen zijn gekoppeld aan HarstslagNu. "Een burgerhulpverlener kan regelmatig sneller ter plaatse zijn dan de ambulance", zegt hij.

Anneke de Vries benadrukt dat AED's levens kunnen redden. "Op dit moment gebruiken we ze ongeveer twintig keer per jaar. We leveren dus nu al een bijdrage. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk AED's komen bij alle stations. Zowel voor reizigers op het station als in de omgeving van het station", zegt ze.

Defibrillator NS

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie