Binnenland
BNNVARA

Beckerman (SP): 'Wantrouwen in gedupeerden vertraagt schadeafhandeling'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beckerman (SP): 'Wantrouwen in gedupeerden vertraagt schadeafhandeling'

Vlak voor het zomerreces startte de Parlementaire Enquêtecommissie over de gaswinning in Groningen met de openbare verhoren. Vanochtend zijn die weer begonnen. Onder andere de CEO van de NAM, en oud-minister van Economische Zaken Maxime Verhagen staan nog op de agenda. Hoe staat het ervoor? In De Nieuws BV vertelt SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, die al jarenlang haar tanden in dit dossier zet, over de trage aanpak en hoe gedupeerden hier de dupe van worden.

Loeizwaar, zo omschrijft Beckerman de situatie voor Groningers tijdens de eerste openbare verhoren. "Het verdriet en de woede van de gedupeerden raakt inwoners, want dit is ook hun verdriet en woede." Voor de zomer werd onder meer oud-minister Annemarie Jorritsma verhoord. Dat Jorritsma in eerdere gesprekken met de commissie aangaf zich niets te herinneren, doet volgens het Kamerlid de gedupeerden pijn en rakelt verdriet op.

Arrogant en laf

'Heel erg arrogant' noemt Beckerman de houding van Jorritsma. "Ze probeert weg te draaien van de verantwoordelijkheid." Daarnaast is het SP-Kamerlid ook niet te spreken over de oud-topman van ExxonMobil Benelux, Joost van Roost. Deze weigert mee te werken aan de verhoren. Normaal gesproken kan iemand dan gedwongen worden, maar dat gaat nu niet omdat hij de Belgische nationaliteit heeft. Beckerman: "Ongelofelijk laf dat je jarenlang profiteert maar nu zo arrogant bent om niet te komen." Beckerman zou willen dat het kabinet kijkt naar mogelijkheden om ExxonMobil Benelux fiscaal te raken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geld en wantrouwen

Ondertussen duurt de schadeafhandeling voor de gedupeerden lang. Volgens Beckerman ligt dit aan twee zaken: Geld en wantrouwen. "Je ziet aan alles dat de staat de gedupeerden wantrouwt." Zo zegt het Kamerlid van de SP dat bij schademelders ervan uitgegaan wordt dat ze bij voorbaat al te veel geld vragen. Als gevolg daarvan moeten er eerst 'tig rapporten gemaakt worden en wordt er enorm veel geld uitgegeven aan experts, juristen en advocaten', aldus Beckerman. "Heel veel geld komt daardoor niet bij de gedupeerden terecht."

Koken of stoken

Nu we in Nederland te maken hebben met nijpende gastekorten en stijgende energieprijzen, gaan de blikken toch weer richting het gasveld in Groningen. Beckerman begrijpt dat huishoudens bang zijn voor de hoge energierekening, maar volgens het Kamerlid is boren in Groningen geen optie: "Het is niet veilig om te boren."

Ook zou volgens Beckerman de energie- en gascrisis niet opgelost kunnen worden met boren, maar alleen met politieke daden: "We moeten de crises zien voor wat ze zijn, veroorzaakt door een kabinet dat niet ingrijpt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie