Binnenland
NTRPowNed

Wat is het Feyenoord-gevoel?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het Feyenoord-gevoel?

Vandaag speelt Feyenoord in de finale van de Conference League tegen AS Roma. In 1970 won Feyenoord als allereerste Nederlandse club een Europese prijs. De Coolsingel stroomde vol met een kwart miljoen mensen. Vanavond kunnen de Rotterdammers als eerste Nederlandse club in 20 jaar weer een Europese finale winnen. De stad houdt zijn adem in. "Feyenoordsupporter ben je niet voor je lol", zei Gerard Cox ooit. 5 Dagen over het Feyenoord-gevoel; wat maakt deze club zo bijzonder?

5 Dagen... vanuit Peins

Het Feyenoord-gevoel

In 5 Dagen vertellen verschillende generaties supporters en met oud-voetballers over het Feyenoord-gevoel, toen en nu. Over trots, hoop, lijden, opboksen tegen een glorieus verleden en een onzekere toekomst.

Feyenoordsupporter Arie van Krimpen vertelt hoe hij in 1970 als 21-jarige jongen deserteerde om zijn club de Europacup 1 finale te zien spelen in Milaan. Op maandagmorgen meldde hij zich ziek bij zijn kazerne in Schaarsbergen en ging hij op pad samen met zijn maat. "We hadden geen rooie cent. We hadden kaartjes voor de wedstrijd, wat repen chocola en wat boterhammen bij ons. Verder niets." De twee liftten heel Europa door en zagen Feyenoord als eerste Nederlandse club ooit de cup met de grote oren winnen.

Kimberley komt uit een echt Feyenoord gezin en kreeg de liefde voor de club met de paplepel ingegoten. Haar dertienjarige zoon River werd vijf jaar geleden naar eigen zeggen 'verliefd' op Feyenoord toen ze kampioen werden in 2017.

Wie heeft er nog verhalen over Ome Sjaak?

Deze week in 5 Dagen Helpt: de Rotterdamse schrijver en filmmaker Michael Barzilaij maakt een boek over zijn overgrootvader Jacques Barzilaij, de 'Godfather van Feyenoord’. Een Rotterdamse zakenman die de club, toen deze moest verhuizen van het Afrikaanderplein in 1917, redde van de ondergang. ‘Ome Sjaak’ had in die jaren een groot terrein aan de Kromme Zandweg en biedt Feyenoord daar een doorstart.

Hij bouwt er een clubhuis en sticht de N.V. Sportterrein Feyenoord waarvan hij tot in 1927 stadiondirecteur zal zijn. Zonder Ome Sjaak was er misschien wel geen Feyenoord meer geweest, aldus achterkleinzoon Jacques. Hij doet in 5 Dagen een oproep aan zijn mede-Rotterdammers: wie heeft er nog verhalen over Ome Sjaak, oude dagboeken op zolder of briefwisselingen liggen die hij kan gebruiken voor zijn boek?

Winst of verlies delen

Of er gewonnen is of verloren, op donderdag komt Adri Vermaat, voormalig ombudsman van Trouw, naar de gele radiobus en de euforie na de winst of het lijden van de Feyenoordsupporter te delen, afhankelijk van de uitslag van de Conference League finale.

Dwight Blackson (51) was eind jaren '80 een aanstormend talent bij Feyenoord. Blessures gooiden roet in het eten, zijn verhouding met de club verzuurde. Liefde voor de club werd haat. Nu is hij weer terug op het oude nest als trainer van het aanstormende talent van vandaag. 5 Dagen sluit de week in Rotterdam af op vrijdag met deze oud-Feyenoorder.

Hoofdpijndossier: de sloop van de Rotterdamse Tweebosbuurt

De sloop van de Rotterdamse Tweebosbuurt is door de Verenigde Naties betiteld als mogelijke schending van internationale mensenrechten. Binnenkort sturen zij een speciale rapporteur naar Rotterdam om de zaak te onderzoeken. Zijn armlastige huurders onterecht weggejaagd uit hun woningen? Bewoner Edwin Dobber, die zijn huis uit moest en wiens nieuwe woning nu ook wellicht weer op de slooplijst staat vertelt: "Ze zijn de arme mensen gewoon zat. Het doet gewoon zeer. Er wordt een stukje van m’n hart afgesneden. Elke keer een stukje kleiner wordt dat hart; ik hou dadelijk niks meer over als de wijk weg is."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie