Binnenland
EO

Rotterdamse wethouder Karremans in gesprek met ministerie over landelijk sisverbod

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdamse wethouder Karremans in gesprek met ministerie over landelijk sisverbod

De Rotterdamse VVD-wethouder Vincent Karremans wil graag dat er een landelijk verbod komt op straatintimidatie. Hij is daarover in gesprek met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat zegt hij in Dit is de Dag. Eerder werd een Rotterdams sisverbod door de rechter teruggedraaid, dus Karremans wil het nu wettelijk regelen.

Actie tegen straatintimidatie in Utrecht: goed idee of slaat dit de plank mis?

Karremans wil seksuele straatintimidatie in het strafrecht krijgen. Hierin wordt ook de context en de belevenis van het slachtoffer meegenomen, zegt de wethouder voor handhaving en samenleving. "Als je zegt: 'je ziet er leuk uit', is dat anders als je het overdag in het Vroesenpark in Rotterdam zegt met allemaal mensen eromheen, of in een donker steegje", vindt hij. Ook de belevenis van het slachtoffer wordt erin meegenomen.

Rotterdam is al jaren actief om straatintimidatie tegen te gaan. Volgens wethouder Karremans maakt tweederde van de vrouwen in de stad het wel eens mee. In 2018 stelde Rotterdam straatintimidatie strafbaar, de maatregel werd het 'sisverbod' genoemd. Een jaar later zette het gerechtshof in Den Haag echter een streep door de maatregel omdat deze volgens de rechtbank in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Daarom hoopt wethouder Karremans het nu via een landelijke wet te regelen. "We zijn onze boa’s alvast aan het trainen om te handhaven voor het moment dat de wet ingaat."

'Je kunt geen aangifte doen'

In Dit is de Dag kwamen ook het Utrechts VVD-raadslid Tess Meerding en NRC-columnist Aylin Bilic aan het woord over het onderwerp. Meerding denkt dat een landelijke wet belangrijk is: "Er is nu nog geen strafbaarstelling. Als jou iets overkomt, kun je überhaupt geen aangifte doen. Als die wet komt, dan kan dat wel. Maar je moet wel meer dingen doen", vindt ze. "Bewustwordingscampagnes en ook praten met jongeren: wat kan wel en wat niet." In Utrecht is op dit moment zo’n bewustwordingscampagne gestart.

Bilic waardeert het initiatief maar is bang dat het moeilijk te handhaven is. "Alle beetjes helpen, als een paar jongens denken 'dit moet ik niet doen', dan is het al winst. Maar jongens die tegen je fietsband aan spugen en intimiderende teksten naar je roepen, ik vraag me af hoe je dat tegenhoudt."

Een campagne tegen straatintimidatie in Rotterdam in 2017

foto: ANP

Een Rotterdamse campagne tegen straatintimidatie uit 2017

Ster advertentie
Ster advertentie