Binnenland
NOS

Deze slimme snufjes moeten smokkelen in de gevangenis tegengaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze slimme snufjes moeten smokkelen in de gevangenis tegengaan

Muurdetectie, een 'gsm-paraplu' en technische snufjes om drones en drugs op te sporen. Die maatregelen moeten een einde maken aan smokkel onder gedetineerden, staat in een brief van minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Ook het verscherpen van het (camera)toezicht bij het luchten moet de smokkel terugdringen, net als het invoeren van een beperkt beveiligde afdeling (BBA) waarmee gedetineerden met verlof beter moeten worden gescheiden van overige gevangenen.

Gevangenisdirecteur Toon Molleman van PI Leeuwardenis blij met de maatregelen. "Maar het blijkt een eeuwig kat- en muisspel", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

In de gevangenis van Molleman wordt voornamelijk softdrugs naar binnen gesmokkeld, maar ook mobieltjes komen voor.

Het beleid wordt aangescherpt naar aanleiding van incidenten in gevangenissen met smokkelwaar. Zo werden vorig jaar oktober in de gevangenis in Zaanstad vijf gedetineerden in de isoleercel gezet nadat in een filmpje was opgedoken waarin te zien was hoe zij in de gevangenis feestvierden onder invloed van binnengesmokkelde drugs.

Bewakers hebben er een dagtaak aan om gevangenen te controleren, zegt Molleman. In de plannen Dekker komt ook extra geld vrij voor personeel. "Daar kunnen wij echt ons voordeel mee doen." Maar ook de technische snufjes helpen. "Ik denk dat we me al die innovaties een groot deel van de smokkelmogelijkheden kunnen afsluiten."

Toch zegt Molleman niet al het smokkelwaar te kunnen onderscheppen. "Het blijft toch een kat- en muisspel."

Ster advertentie
Ster advertentie