Binnenland
AVROTROS

Stop met lijmplank tegen ongedierte: 'Beesten sterven gruwelijke dood'

foto: Dierenbeschermingfoto: Dierenbescherming
  1. Nieuwschevron right
  2. Stop met lijmplank tegen ongedierte: 'Beesten sterven gruwelijke dood'

Heb je last van ongedierte? "Gebruik dan vooral geen lijmplanken", roept de dierenbescherming op. Daar kan namelijk ieder dier, van kat tot vogel, in vast komen te zitten. Dat kan tot zeer nare gevolgen leiden. Ongedierte in huis op een diervriendelijke manier bestrijden, hoe doe je dat? Dat vertelt Lisanne de Boer van de Dierenbescherming in Blok&Toine.

"Lijmplanken worden gebruikt om ongedierte in huis te vangen. Het richt zich dan met name op ratten en muizen", legt De Boer uit.

De lijmplank is niets meer dan een simpel kartonnetje met een dikke lijmlaag. "Dieren hebben niet door dat het gevaarlijk is en lopen zich vast. Het blijft dan met de pootjes of haren vastplakken. Dan is het wachten tot het dier een pijnlijke, langzame dood tegemoet gaat van stress of honger en dorst."

Overleden door verwondingen

Het komt ook voor dat het diertje zichzelf probeert los te trekken en zich zo zwaar verwonden dat het daar uiteindelijk aan overlijdt. Muizen kunnen uit nood zelfs proberen hun pootjes af te knagen, om maar te willen ontsnappen.

"Wat het extra ernstig maakt, is dat het niet te sturen is welke dieren er overheen lopen", zegt De Boer. "Alle kleine tot middelgrote dieren kunnen er in vast komen te zitten." Dat is nooit zonder gevolgen. "Als ze überhaupt loskomen, komen ze er altijd gewond vanaf."

Ondanks verbod toch te koop

Het gebruik van lijmplanken is zonder ontheffing verboden. Toch zijn er minstens 25 verkooppunten in Nederland. Slechts zes daarvan vermelden aan potentiële kopers dat het gebruik zonder ontheffing niet is toegestaan. De Boer: "Zolang je iets in de winkel kan kopen, ga je er als consument vanuit dat het mag."

De Dierenbescherming vroeg aanbieders van lijmplanken via een brief om onmiddellijk te stoppen met de verkoop van deze gruwelijke methode. "Sommige winkels hebben de tekst bij het product aangepast met de informatie dat je de lijmplanken zonder vergunning niet mag gebruiken." Van tien verkopers hebben zij geen reactie ontvangen. Slechts één winkel heeft de lijmplanken uit hun assortiment gehaald.

Ongedierte op een diervriendelijke manier bestrijden

Maar als de lijmplank niet mag, hoe hou je muizen en ander gespuis dan uit je huis? "Voorkomen is beter dan genezen", zegt De Boer. "Houd je huis zo schoon mogelijk. Doe eten in potten en zorg ervoor dat alle gaten en hoeken dicht zijn gemaakt, zodat ongedierte geen kans heeft om binnen te komen."

Toch last van vervelende beesten? "Gebruik dan vallen waarmee je het dier levend kunt vangen en vervolgens weer buiten in de natuur uit kunt zetten. Zet ze dan niet om de hoek uit, maar kies voor een lokaal park of een natuurgebied."

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie