Binnenland
AVROTROS

Sportbestuurder Alberda wil 'Ministerie voor Rijksvitaliteit'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Sportbestuurder Alberda wil 'Ministerie voor Rijksvitaliteit'

Minimaal een half uur per dag 'matige inspanning'. Zoveel moet je eigenlijk per dag bewegen. Maar dat gebeurt te weinig. Onder aanvoering van sportbestuurder en oud-volleybalcoach Joop Alberda proberen sporters en coaches het beleid in Nederland te veranderen. In een overleg met minister Van Rijn en staatssecretaris Blokhuis wil hij verandering teweeg brengen. "Er moet een integrale aanpak komen", vertelt Alberda in Stax&Toine.

Alberda ziet de coronacrisis als een mogelijkheid om het beweegprobleem gelijk groots aan te pakken. "Als je nu kijkt naar de problemen in de zorg: dat kunnen we voor een deel voorkomen. We moeten bewegen preventief inzetten om welvaarts- en ouderdomsziekten uit te bannen."

Ministerie voor Rijksvitaliteit

Volgens de oud-volleybalcoach zijn er veel interessante (sport)initiatieven in Nederland, maar ontbreekt een landsbrede aanpak. "We hebben Rijkswaterstaat om de dijken te verhogen als het water stijgt. Dat gaat over alle departementen heen. Nu moet er eigenlijk ook zoiets komen voor vitaliteit. Een soort ‘Ministerie voor Rijksvitaliteit’, zo noem ik het maar."

Alberda merkt bij de gezondheidsministeries wel enthousiasme, maar hij wacht nog op de anderen. "Minister Van Rijn reageerde binnen tien uur, maar we wachten nog op de andere ministeries. Onderwijs, Sociale Zaken…"

Expertise

Het klinkt als een nobel plan, dat natuurlijk ook geld kost. Hoeveel wil Alberda niet zeggen. "Dat moet je aan ons niet gaan vragen: dat is niet onze expertise. Daar willen we niet in verzeild raken. Wij zijn geen economen, we zien alleen bewegingsarmoede ontstaan."

Niet met geld, maar met expertise bijdragen. Alle bonden die bij NOC*NSF zijn aangesloten, maar ook de Nationale Sportraad en andere organisaties, moeten volgens Alberda meehelpen. "Vanuit daar kunnen we zorgen voor die integrale aanpak. Deze tijd van crisis is een geweldig moment om alles in één keer aan te pakken. Het is veel hooi op de vork, maar niemand weet wat er uit deze crisis komt."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie