Binnenland

Kan een VR bril helpen bij het oplossen van de moord op Wies?

NOS
foto: Politiefoto: Politie
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan een VR bril helpen bij het oplossen van de moord op Wies?

In het Brabantse Budel start de politie met een nieuw experiment om een cold case zaak op te lossen. Een VR-bril moet mensen helpen om de moord op Wies Hensen op te lossen. De zaak is 32 jaar oud.

"Als je de bril opzet, zie je de plaats delict van die tijd. Die hebben wij met een 360 graden camera gereconstrueerd", vertelt politiewoordvoerder Oost-Brabant, Dion Luijten in Met het Oog op Morgen. "Binnen die beleving kun je met je ogen focussen op verschillende voorwerpen."

Wie dat doet, ziet filmbeelden verschijnen. "Van een collega van de forensische opsporing, die vertelt over dat spoor en stelt de vragen die erbij horen." Onder de voorwerpen zitten onder andere de kleding die Wies die avond aan had en een aansteker.

Herinneringen

De VR-bril is te vinden achter de Budelse kermis. "Wij zijn daar bewust een stukje buiten gaan staan. Het is een plek waar veel mensen uit Budel en omgeving bij elkaar komen. En wij hopen dat zij zich nog iets weten te herinneren."

Het gaat de politie niet per sé om het opnieuw aanzwengelen van verborgen herinneringen, legt Luijten uit. "Wat wij willen is dat mensen na die nieuwe ervaring zeggen: ik ga toch eens even dat telefoontje plegen en mijn informatie delen met de politie."

Iemand spreekt altijd

Want dat iemand meer weet, daar zijn ze bijna zeker van. "Daar zijn we van overtuigd. Uit de praktijk blijkt ook dat er altijd wel ergens wordt gesproken met iemand. Het motto in deze cold case zaken is dan ook: het is nooit te laat om te praten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie