Binnenland
MAX

Techreuzen die inbreuk maken op je privacy? Zo worden ze aangepakt.

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Techreuzen die inbreuk maken op je privacy? Zo worden ze aangepakt.

Wat kan je als consument eigenlijk doen als een groot, internationaal bedrijf iets met je gegevens doet dat niet mag? Bijvoorbeeld het doorgeven van de gegevens van je TikTokkende kinderen aan China? Een massaclaim kan het antwoord zijn want samen sta je sterker, legt Lucia Melcherts uit in Villa VdB. Zij is voorzitter van de stichting Massaschade en Consument.

Die stichting heeft zo’n massaclaim bij TikTok liggen. Melcherts legt uit waar TikTok bijvoorbeeld de fout mee ingaat: "TikTok maakt inbreuk op de privacy van gebruikers, dus ook van minderjarige kinderen. De app houdt bij wat voor soort filmpjes de gebruikers graag kijken en afhankelijk daarvan krijgen zij advertenties toegestuurd. Zodra je daar iets koopt, gaan je gegevens naar China."

Verdienmodel

Vooral kinderen hebben niet door wat er allemaal van hen bijgehouden wordt. En zij kijken minder kritisch naar de advertenties. Juist zij worden gelokt met leuke, gelikte filmpjes en blijven dan op de app hangen. En dat is het verdienmodel: "Vervolgens worden er, in strijd met de privacywetgeving die hier geldt, gegevens doorgesluisd naar China en doorverkocht aan derden. En dat mag niet", stelt Melcherts.

Quote

"Je moet een hele lange adem hebben"

Lucia Melcherts

De stichting waar ze voor werkt heeft als doel om consumenten te beschermen tegen grote multinationals. Die hebben namelijk vaak heel veel geld en ook veel tijd om langdurige zaken te voeren. Door wetgeving uit 2020 kunnen belangenorganisaties nu ook optreden namens alle benadeelden, ook al weet je dat als gebruiker misschien niet. "Consumenten weten vaak niet precies wat hun rechten zijn en dus ook niet weten wanneer er inbreuk op wordt gemaakt. En daar komen wij voor op." De stichting heeft niet alleen een zaak tegen TikTok lopen, maar ook tegen huizenverhuurplatform AirBnB.

Externe financier

Om dat te kunnen doen, heeft de stichting een externe financier achter zich staan. Die is bereid om het financiële risico te lopen en deze zaak te steunen. Bovendien betaalt de verliezende partij de proceskosten. En waar doen ze het dan voor? "We vragen een schadevergoeding voor de benadeelden," legt Melcherts uit. De totale claim die is ingediend komt uit op 6 miljard euro.

Toch moeten TikTok-gebruikers nog lang niet rekenen op honderden euro’s schadevergoeding: "Je moet een hele lange adem hebben, want de procedures duren heel lang. Bovendien is het lastig om te berekenen hoeveel zo’n schadevergoeding precies is, dat is een hele klus. Het gaat bijvoorbeeld over het schenden van privacy en hoeveel schade je daarvan ondervindt. Het is uiteindelijk aan de rechter om dat te berekenen."

Tot nu toe is er in nog geen enkele zaak tegen TikTok een uitspraak door de rechter gedaan.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie