Binnenland

'Heracles is ineens Real Madrid voor Feyenoord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Heracles is ineens Real Madrid voor Feyenoord'

[NOS] Nog vijf lange dagen. Pakt Feyenoord zondag alsnog de titel, dan is het Woudestein-debacle vergeten en vergeven. Een andere afloop zal de club, in het verleden al zo gekweld door tegenslagen, in diepe rouw dompelen.

Het Sportforum spreekt over de ontluisterende nederlaag van Feyenoord en blikt tegelijkertijd vooruit op de gedroomde laatste speelronde van de eredivisie. Feyenoord, dat één punt voorsprong heeft op Ajax, ontvangt Heracles Almelo in De Kuip. De Amsterdammers gaan op bezoek bij Willem II. Volgens de voetbaljournalisten Mikos Gouka (AD) en Valentijn Driessen (De Telegraaf) hoeven Feyenoordfans zich geen zorgen te maken. Zondag pakt hun club de vijftiende landstitel, zeggen zij. Driessen: "Het gaat voor honderd procent zeker niet fout voor Feyenoord." Gouka: "Zie dit als een bekerfinale. Feyenoord-Heracles in De Kuip. Dan zet toch iedereen zijn geld op Feyenoord!?"

Excuses voor het zwakke spel van Feyenoord waren her en der te lezen en te horen. Kampioensstress, het stroeve kunstgrasveld, de felle tegenstand van Excelsior en, niet onbelangrijk, de ambiance rond en in het stadion. Gouka had met zijn krant al een heel katern volgeschreven over het aanstaande kampioenschap van Feyenoord. Er ligt zelfs al bijna een boek klaar. Net als de rest van Nederland hield het Algemeen Dagblad nauwelijks rekening met een nederlaag op Woudestein.

De Feyenoord-watcher was getuige van een aparte sfeer in Kralingen. "Alleen al bij die aankomst van de spelersbus van Feyenoord. Het leek wel of Real Madrid de Champions League had gewonnen", zegt Gouka.

De entourage van De Kuip

Stress dus. De nederlaag van Feyenoord doet Maarten Tjallingii denken aan een cruciale rit in de Giro d'Italia van vorig jaar. "Steven Kruijswijk had de eindzege al zo'n beetje in handen, en dan knalt hij toch tegen die wand aan." Die druk, zoals Kruijswijk die voelde in Italië en Feyenoord op Woudestein, dat zal zondag niet opnieuw gebeuren, denkt Driessen. "Dat vergeet je heel snel in de entourage van De Kuip. Het verbaast mij hoe supporters Heracles groot maken. Die staan toch gewoon negende?" Gouka lacht: "Heracles is nu ineens Real Madrid voor Feyenoord."

Tjallingii geeft tip aan Kruijswijk

In de Giro d'Italia heeft het peloton het eiland Sardinië verruild voor Sicilië. Na een rustdag gaat de vierde etappe vandaag naar Rifugio Sapienza, dat op 1.892 meter hoogte op de vulkaan de Etna ligt. Kortom, het peloton krijgt een pittige bergrit voor de wielen. Kruijswijk staat voor de lastige taak om dertien seconden goed te maken op de concurrentie. De kopman van Lotto-Jumbo knijpt naar eigen zeggen iets te snel in de remmen, na een valpartij in de Tour of Yorkshire. Hij zit soms ietwat angstig op de fiets. Tjallingii wil zijn oude teamgenoot een tip geven: "Steven, je hebt een team bij je. Acht man die voor jou werken. Zet ze dan ook op kop, zodat je je niet angstig hoeft te voelen. Ga desnoods twaalf kilometer naast een treintje fietsen, dan zit je op de plek waar je wil zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie