Achtergrond
WNL

Waarom slaan jongeren door op vakantie?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom slaan jongeren door op vakantie?

Hoteleigenaren en horecabazen in Mallorca zijn helemaal klaar met zuiptoerisme en geweld dat daar vaak bij komt kijken. Veel Nederlanders maken zich daar schuldig aan, maar waarom? "Het is een langere periode waarin een groep zich overgeeft aan onbezonnenheid, ongeremdheid en ontregeling", zegt socioloog Don Weenink tegen Het Misdaadbureau.

#28 - Het Misdaadbureau: ‘Ze werd vermoord door de duikinstructeur’ (S02) - Het Misdaadbureau

In zijn onderzoek naar vakantiegeweld onder jongeren ziet Weenink dat het vaak gaat om een groep die op zoek gaat naar een slachtoffer of zoekt naar een manier om een conflict te construeren. "Het is bijna een spektakelstuk van wat je kunt laten zien aan je groepsgenoten."

Die confrontatie heeft soms een dodelijke afloop voor het slachtoffer. Dat is volgens de socioloog niet de intentie. "Het is eerder de bedoeling om op een gemene manier met geweld iemand te vernederen. Voor het aanzicht in de groep."

Dit gedrag komt vaker voor op vakantie. Dat is omdat het een moment is "waarbij mensen hun dagelijkse bestaan even opheffen", zegt Weenink. Met als gevolg onbezonnen, ongeremd en ontregelend gedrag.

Carlo Heuvelman

Voor misdaadverslaggever bij NU.nl Joris Peters is dit "heel herkenbaar". Hij volgt de Mallorca-zaak rond Carlo Heuvelman, die in 2021 tijdens het stappen in Mallorca na een geweldsincident om het leven kwam.

De hele boulevard in Mallorca is volledig ingericht op zuipen, zegt Peters. "Dat wordt soms zelfs gestimuleerd, want het is ook omzet. Er wordt jongeren niet veel in de weg gelegd. Er vormen zich allemaal groepjes en dat kan 's avonds uit de klauwen lopen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie