Binnenland
AVROTROS

Coronamaatregelen mogelijk verlengen door pollenseizoen: 'Vatbaarheid neemt toe'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronamaatregelen mogelijk verlengen door pollenseizoen: 'Vatbaarheid neemt toe'

Het aantal coronabesmettingen loopt op als het aantal pollen in de lucht stijgt, blijkt uit een wereldwijd onderzoek. Was er geen lockdown geweest dan zouden de besmettingscijfers nog hoger zijn uitgevallen, zegt mede-onderzoeker Arnold van Vliet van Wageningen University & Research in Blok&Toine.

"Wat er lijkt te gebeuren, is dat bij blootstelling aan pollen het afweermechanisme van de longen wordt aangetast en het virus makkelijker binnenkomt", legt Van Vliet uit. "Het is niet bekend dat het virus meegaat met de pollen, maar de vatbaarheid neemt toe."

Hebben pollen te maken met het aantal coronabesmettingen?

Het lijkt dat erop dat het effect heeft op iedereen en niet zozeer alleen op de mensen die allergisch zijn voor de pollen. Van Vliet: "Dit betreft andere stoffen, die we nog niet duidelijk in kaart hebben."

Vanaf september ging het aantal besmettingen gestaag omlaag, maar vanaf februari ging het weer omhoog, ondanks dat we in lockdown zitten. "De elzenpollenconcentratie was toen erg hoog en ook de concentratie pollen van de taxus en populier liepen opvallend hoog op."

Coronamaatregelen verlengen

Een groot deel van het pollenseizoen moet nog komen. Het is daarom volgens Van Vliet zaak om de komende weken het 'polleneffect' mee te nemen in de analyse en rekening te houden met dat met het toename van het aantal pollen, ook het aantal besmettingen op kan lopen.

"We verwachten dat eind maart, begin april de pollenconcentratie weer oploopt", zegt Van Vliet. "In Italië, Griekenland en Spanje lopen pollenconcentraties eerder in het seizoen op en daar loopt het aantal besmettingen momenteel heel hard op. "Het is belangrijk om die besmettingscijfers de komende weken in de gaten te houden."

Met de huidige studieresultaten en de verwachting dat de pollenconcentratie in maart en april weer oploopt, kan het volgens Van Vliet noodzakelijk zijn om de huidige maatregelen langer vol te houden.

Hooikoorts of het coronavirus? 'Laat je testen'

We moeten in iedere openbare ruimte tegenwoordig een mondkapje op. Misschien moeten we dan in het pollenseizoen ook buiten een mondkapje op? "Het kan geen kwaad om buiten een mondkapje op te doen, zeker op dagen met een hoge pollenconcentratie. Baat het niet dan schaadt het niet", zegt Van Vliet.

Voor mensen met hooikoortsklachten is deze periode extra vervelend. Hooikoorts wordt vaak verward met de klachten van corona. "Het is moeilijk te zeggen wanneer je met hooikoorts of corona te maken hebt. Bij klachten, laat je testen. Je kan het allebei hebben."

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie