Binnenland
KRO-NCRV

Statiegeld verpakkingen McDonald's: helpt dat wel?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Statiegeld verpakkingen McDonald's: helpt dat wel?

Zeven milieuorganisaties bepleiten vandaag in het AD dat McDonald's statiegeld moet gaan rekenen voor de bakjes en kartonnen verpakkingen die het gebruikt. Gaat zoiets ook effect hebben? We vroegen het zwerfinator Dirk Groot. Hij doet al zeven jaar onderzoek naar zwerfafval in Nederland.

Video niet beschikbaar

'In eentje geen effect'

Volgens Groot gaat statiegeld op verpakking van McDonald's alleen werken als er veel meer bedrijven zijn die meewerken en je de verpakkingen op meerdere plekken in kan leveren. "Want de bottleneck op dit moment met het statiegeld is dat er te weinig inleverpunten zijn. Het is op zich een mooi idee, maar als McDonald's dat in zijn eentje doet, gaat het geen effect hebben."

Kleinere verpakkingen

"Het hele concept van fastfood en onderweg eten levert veel afval op", zegt Groot. En dat komt relatief vaak in de natuur of op straat terecht. Het terugdringen van verpakkingen zou daardoor goed kunnen helpen, zegt Groot.

Wanneer verpakkingen kleiner zijn, zorgt het er volgens Groot voor dat mensen het sneller in hun zak steken en later in de prullenbak. "Dus ze moeten ook wat doen aan het ontwerp van de verpakking en dat stimuleren", vertelt hij. "Al die kleine beetjes bij elkaar maken het probleem minder. Los daarvan moeten we de mensen ook blijven opvoeden natuurlijk."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie