Binnenland
KRO-NCRV

Geweldsfilmpjes zoals in Spijkenisse moeilijk te verbieden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Geweldsfilmpjes zoals in Spijkenisse moeilijk te verbieden

Ophef over de gefilmde mishandeling van een 14-jarige jongen uit Spijkenisse. De video ging viral en maakte veel los. Toch is een verbod op het verspreiden van deze filmpjes vol geweld zeer onwaarschijnlijk, zegt advocaat mediarecht Christien Wildeman in Spraakmakers.

Op verschillende sites wordt schande gesproken over de video waarin te zien is hoe de 14-jarige scholier wordt geschopt en geslagen. De familie van één van de verdachten is inmiddels ondergedoken.

Quote

Je wilt toch niet in een soort Noord-Korea wonen waar de overheid bepaalt wat er wel of niet online staat

Christine Wildeman

Burgemeester Govert Veldhuijzen van de gemeente Nissewaard heeft opgeroepen om dit soort filmpjes niet te delen op het internet, maar om het bij wet te verbieden ligt ingewikkeld. ''Als je het uitvaardigen van dit verbod bij de overheid neerlegt, kan dit ook een vorm van censuur zijn'', zegt advocaat Christien Wildeman, gespecialiseerd in mediarecht. "Je wilt toch niet in een soort Noord-Korea wonen waar de overheid bepaalt wat er wel of niet online staat."

Per geval bekijken

Juridisch is een verbod lastig te formuleren. Volgens Wildeman moet er per geval bekeken worden of er goede redenen voor verspreiding zijn. "Je kunt de politie verzoeken iets offline te laten halen, maar dan zal er een afweging volgen. Alleen de rechter kan uiteindelijk bepalen of iets offline moet worden gehaald. Bij de verspreiding van kinderporno is een verbod wél duidelijk geregeld", zegt Wildeman. ''Daarvan hebben we met zijn allen besloten dat het evident is dat dit niet verspreidt wordt.''

Het slachtoffer zou volgens haar via het civiele recht actie kunnen ondernemen om de beelden te laten verwijderen op websites als Dumpert en Google. Dan wordt er een belangenafweging gemaakt door de rechter want, ''het is geen recht om het offline te krijgen.''

Ster advertentie
Ster advertentie