Binnenland

Politieactie tegen rondreizende dieven: meer dan 50 aanhoudingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politieactie tegen rondreizende dieven: meer dan 50 aanhoudingen

[NOS] De politie heeft bij een actie tegen rondtrekkende bendes uit Oost-Europa meer dan vijftig mensen opgepakt. Agenten controleerden in het kader van politie-operatie Trivium tussen dinsdag en vrijdag extra op leden van 'mobiele dadergroepen'.

De actie bestond vooral uit verkeerscontroles. Daarbij is samengewerkt met de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en Europol. Agenten hebben zo'n vijftig auto's in beslag genomen, evenals tal van gestolen spullen.

Verdachte auto's

De politie richtte zich bij de actie op auto's die eerder als verdacht zijn aangemerkt in een database. Ook werd gekeken naar autobezitters die een hoge boete hebben openstaan of nog een gevangenisstraf moeten uitzitten.

De politie maakte hiervoor gebruik van scanners die kentekens van auto's registreren. Een stukje verderop werden de inzittenden langs de kant gezet en gecontroleerd.

Bij de vorige Trivium-actie, half mei, werden bij zo'n actie zo'n zestig mensen opgepakt.

Mobiel banditisme is de term die de autoriteiten gebruiken voor rondtrekkende dadergroepen, vaak uit landen als Polen, Litouwen, Bulgarije, Roemenië en Albanië. Ze maken zich onder meer schuldig aan ladingdiefstal, inbraak, zakkenrollen en winkeldiefstal.

De dieven gebruiken vaak valse papieren en Nederlandse auto's op naam van een katvanger. Ze reizen rond, wisselen steeds van identiteit en kenteken en proberen zo buiten het zicht van de politie te blijven.

Goed georganiseerd

De bendes lijken goed georganiseerd. Volgens de politie zijn er mensen die diefstallen plegen, mensen die de buit vervoeren en weer anderen die de gestolen spullen verkopen. Zo verkleinen ze de pakkans.

Ook lijken ze gebruik te maken van vaste faciliteerders, zoals panden of vakantieparken waar ze korte tijd verblijven.

Ster advertentie
Ster advertentie