Binnenland
NOS

Trump: we blijven in Afghanistan en we zullen overwinnen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump: we blijven in Afghanistan en we zullen overwinnen

De VS trekt zich niet terug uit Afghanistan. Dat heeft president Trump in zijn eerste beleidstoespraak bekendgemaakt. De president zei dat hij de "voorspelbare en onacceptabele" gevolgen van een terugtrekking wil voorkomen.

Trump vreest een machtsvacu├╝m dat makkelijk opgevuld kan worden door Al-Qaida en Islamitische Staat. "De bedreigingen voor de veiligheid in Afghanistan en de regio zijn immens."

"We zijn er niet om landen op te bouwen, maar om terroristen te doden."

De mededeling van de president is opvallend, omdat Trump zich al jaren uitspreekt tegen de Afghanistan-oorlog. In zijn speech zei hij dan ook dat zijn eerste instinct was om militairen te laten vertrekken.

Op dit moment zijn er ruim 8000 Amerikaanse militairen in het land. De president zei niet of hij meer militairen wilde sturen. "Omstandigheden op de grond, en niet willekeurige tijdschema's, zullen onze strategie bepalen."

Na de speech liet het Witte Huis weten dat Trump het aan minister Mattis van Defensie overlaat of en hoeveel extra militairen de Amerikanen naar Afghanistan sturen. Het Pentagon zou Trump hebben geadviseerd om 4000 extra militairen te sturen.

De president zei in zijn speech dat de Amerikanen vermoeid zijn van oorlog zonder overwinning. "Aan het einde zullen we overwinnen", voegde hij daaraan toe.

NAVO

Trumps voorganger Obama wilde voor het einde van zijn ambtstermijn alle troepen hebben teruggetrokken uit het land, maar dat is hem niet gelukt. De situatie lijkt alleen maar te verslechteren, zeker sinds de missie van de NAVO aan het eind van 2014 is gestopt.

De regering in Kabul heeft in grote delen van Afghanistan helemaal niets te vertellen. Daar maken de Taliban de dienst uit. En ook IS heeft een deel van het land in handen.

Osama bin Laden

De VS viel Afghanistan in oktober 2001 binnen, in de nasleep van de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon. De Amerikanen verjoegen de Taliban-regering vanwege hun hulp aan Osama bin Laden en Al-Qaida.

Op het hoogtepunt, in 2010 waren er zo'n 100.000 Amerikanen in het land. Bijna 2400 Amerikaanse militairen zijn in Afghanistan om het leven gekomen.

Ster advertentie
Ster advertentie