Binnenland
NOS

Sancties tegen Maduro zijn vooral symbolisch

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sancties tegen Maduro zijn vooral symbolisch

De VS plaatst de Venezolaanse president Maduro officieel in het rijtje dictators van de wereld. "Hij staat op een lijst met Robert Mugabe van Zimbabwe, Kim Jong-un van Noord-Korea en Bashar al-Assad van Syrië", zegt correspondent Marc Bessems.

Amerika accepteert het resultaat van de omstreden verkiezing van afgelopen weekend niet. Het Witte Huis spreekt van nepverkiezingen en kondigde sancties tegen Maduro aan.

Hij komt op een zwarte lijst te staan. Tegoeden van de president van Venezuela in de VS worden bevroren en Amerikanen mogen geen zaken meer met hem doen. Die sancties zijn vooral symbolisch, zegt Bessems. "We weten eigenlijk niet eens of Maduro überhaupt Amerikaanse tegoeden heeft."

'Het zijn vooral symbolische sancties tegen Maduro'

Keizer Trump

De president zelf ligt niet wakker van de sancties, zegt Bessems. "Maduro zegt dat de regering van keizer Trump maatregelen tegen hem heeft genomen, maar dat hij niet bang gemaakt kan worden", zegt Bessems.

De sancties zijn duidelijk gericht tegen Maduro en niet de bevolking van het land. En dat is wat ze wel vreesden. "Ze waren bang dat de oliesector zou worden aangepakt. Olie is zo'n beetje de enige bron van inkomsten van het land. Met de oliedollars uit Amerika kopen ze voedsel mee voor de bevolking, want het land produceert zelf bijna niets."

Ster advertentie
Ster advertentie