Binnenland
NTRVPRO

De zon dimmen om het klimaat te redden: goed idee of slecht plan?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De zon dimmen om het klimaat te redden: goed idee of slecht plan?

Om opwarming van de aarde tegen te gaan, is er groeiende wetenschappelijke belangstelling voor 'geo-engineering'. Kort door de bocht gezegd: wetenschappers willen draaien aan de thermostaat van de aarde. Maar is dat wel een goed idee? Er is in ieder geval meer onderzoek nodig adviseert een internationale commissie in een rapport dat afgelopen week verscheen. Vorig jaar spraken we in de DOCS-aflevering Spelen met het klimaat wetenschappers die geo-engineering onderzoeken én tegenstanders van deze techniek.

#77 - Spelen met het klimaat - DOCS

Draaien aan de thermostaat van de aarde

Geo-engineering is het grootschalig ingrijpen in natuurlijke systemen van de aarde door middel van technieken en technologieën. Kunnen wetenschappers de gemiddelde wereldwijde temperatuur met technologie misschien terugdraaien?

Herman Russchenberg, hoogleraar atmosferisch onderzoek aan de TU Delft, denkt van wel. Hij ziet grofweg twee methodes om dit te doen: "Je kunt zonlicht weerkaatsten waardoor de aarde afkoelt. Of broeikasgassen uit de atmosfeer halen waardoor er meer warmte kan ontsnappen."

Geo-engineering is omstreden

Wetenschappers zoals Russchenberg willen de opwarming van de aarde afremmen en op die manier tijd winnen. Maar geo-engineering is omstreden, het doen van proeven in de buitenlucht wordt aan alle kanten gedwarsboomd. We weten nog niet genoeg over de neveneffecten, stellen tegenstanders. En als je er eenmaal aan begint, is er dan nog een weg terug?

Spelen voor God

Als we geo-engineering gaan inzetten, wie draait er dan aan de thermostaat van de aarde? Met andere woorden: wie gaat er 'voor God spelen'? Het gaat hoe dan ook om een omstreden techniek die we hopelijk niet hoeven in te zetten, maar misschien op termijn wel onvermijdelijk is.

"Ik probeer kennis beschikbaar te maken die er toe zou kunnen leiden om voor God te spelen", zegt Klimaatwetenschapper Claudia Wieners, "dus geo-engineering toepassen. Of niet voor God spelen, omdat het een slecht idee blijkt te zijn."

Jeroen Oomen die onderzoek doet naar de relatie tussen wetenschap en klimaatbeleid heeft bedenkingen bij de techniek "Ik vind het verontrustend als dit soort technologieën onderzocht gaan worden als een soort vanzelfsprekendheid... We gaan dit vanzelfsprekend nodig hebben."

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie