Spraakmakers
KRO-NCRV

De zon dimmen tegen klimaatverandering? 'Tikkie naïef'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De zon dimmen tegen klimaatverandering? 'Tikkie naïef'

Een internationale commissie deed onderzoek naar de vraag of we moeten kijken of we de zon kunnen dimmen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een goed idee? Volgens Faiza Oulahsen van Greenpeace niet. "Ik denk dat het toch een tikkie naïef is", zegt ze bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Het dimmen van de zon tegen klimaatverandering gaat te ver'

Met vuur spelen

"Dit soort technieken zijn gewoon ontzettend risicovol en gevaarlijk. Het is eigenlijk met vuur spelen. Je weet niet zo goed wat er kan gebeuren", zegt Oulahsen. "We hebben dit probleem nu, omdat we tonnen aan CO2 de lucht in hebben gepompt. Dat doen we al 200 jaar."

Oulahsen legt het als volgt uit: "Onze planeet is een heel bijzonder en complex ecosysteem. Zie het als een hele ingewikkelde machine waar wij als een malle op allerlei knoppen aan het drukken zijn." Het gevolg daarvan zijn volgens haar de overstromingen, bosbranden en de extreme droogte. Wanneer we de aarde met technologie een handje gaan helpen, gaan we volgens Oulahsen nog harder op die machine slaan en op allerlei knoppen drukken. Onduidelijk is dan wat het gevolg zal zijn.

"Kijk alleen nu al naar de wetenschap. Wetenschappers bestuderen al decennia lang het klimaat en toch krijgen we elke twee weken een bericht in het nieuws: het gaat toch sneller dan verwacht", zegt Oulahsen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Wanneer we zonlicht willen gaan dimmen, gaan er mechanismes in werking treden waar we eigenlijk niet zo goed grip op hebben." Volgens Oulahsen laten studies zien dat dit er voor kan zorgen dat Zuidoost-Azië straks met heftige moessons te maken gaat hebben en dat West-Afrika mislukte oogsten gaat krijgen. "Dan zijn we vuur met vuur aan het bestrijden."

'Tikkie naïef'

Oulahsen noemt de oplossing dan ook "een tikkie naïef". "We zitten niet met dit probleem, omdat het zo moeilijk is om klimaatverandering op te lossen." Volgens Oulahsen doen we het niet omdat we het niet kunnen, maar omdat er heel veel belangen zijn die het tegenwerken. "En op het moment dat we dit soort technieken gaan uitproberen, zijn we eigenlijk die bestaande belangen aan het dienen."

"Dus de fossiele belangen die denken: jongens, ga maar lekker dat zonlicht dimmen. Dan kunnen wij doorgaan met fossiel", zegt ze. Daarnaast geeft Oulahsen aan dat het gaat over een tijdelijke oplossing. "En op het moment dat het stopt, gaat de aarde op een hele hevige manier opwarmen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie