Binnenland
BNNVARA

Reusachtige zeearend is dol op ons kleine kikkerland

foto: Harold Rijnbergenfoto: Harold Rijnbergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Reusachtige zeearend is dol op ons kleine kikkerland

De zeearend wordt met zijn enorme spanwijdte van 2,5 meter ook wel de 'vliegende deur' genoemd. Het is de grootste roofvogel van Nederland. Een bijzonder dier, dus niet zo gek dat 'ie centraal staat in de eerste aflevering van de nieuwe podcast Vroege Vogels en andere dieren. Bioloog Auke Florian Hiemstra en vroege vogel Anneke Naafs bespreken met Nienke Beintema haar fascinatie voor deze joekel.

#1 - VVEAD: Waarom is de reusachtige zeearend zo dol op ons kleine kikkerland?

Veel dieren slaan op de vlucht als de zeearend verschijnt maar voor mensen is de zeearend niet gevaarlijk. Als hij over je heen vliegt, valt je mond open van verbazing en ontzag. Ook te horen de opwinding wanneer Auke Florian Hiemstra onder begeleiding van Biesbosch-boswachter Thomas van der Es zijn eerste zeearend aanschouwt. Het is een dier waarvoor je op pad moet, maar als er een dier is dat ons kleine kikkerlandje weet te vinden vanwege de uitbreiding van onze water gebieden, dan is het wel deze roofvogel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zeearend terug in Nederland

De zeearend kwam veel voor in Nederland, tot hij verdween door jacht en milieuvervuiling. Sinds 2006 broeden ze echter weer in ons land. Op het moment zijn er 20 paartjes aan het broeden en de aantallen nemen nog steeds toe. Een nest van de zeearend is te volgen bij Beleef de Lente.

Zeearenden hebben gigantische nesten die ze elk jaar opnieuw gebruiken. En omdat ze steeds nestmateriaal toevoegen, worden nesten flink uitgebreid, totdat ze soms wel 1000 kg zwaar zijn. Even zwaar als een gemiddelde personenauto.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=cSAkOGdfc_g" start="false"}

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie