Binnenland
NOSNTR

'Eenheid is de beste kans voor de cultuursector'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eenheid is de beste kans voor de cultuursector'

De cultuursector is nog steeds in de problemen. Het publiek heeft namelijk de weg naar de concertzalen nog lang niet teruggevonden. Daarnaast zeggen nu verschillende artiesten niet meer mee te willen werken aan de coronamaatregelen.

Onverdeeldheid in de cultuursector over coronamaatregelen

Douwe Bob kondigde dit weekend aan dat hij niet meer zal optreden zolang bezoekers een QR-code moeten laten zien. Hij is onderdeel van een groeiend lijstje artiesten die niet meer mee wil werken met de coronamaatregelen. Artistiek leider Lieven Cooiman van theater Flint uit Amersfoort vindt het jammer om te zien. "De QR-code is verre van ideaal, maar tegelijkertijd weten we dat dit de enige manier is om het op dit moment veilig te doen", vertelt hij in Nieuws en Co.

Verdeeldheid

Hij is blij dat de concerten en shows weer beginnen. Berichten van artiesten die het niet zien zitten om het op deze manier te doen, is niet de houding die de branche moet uitstralen volgens Cooiman. "Dit zorgt voor verdeeldheid, dat willen we nou juist niet. We willen graag uit een mond spreken en dat iedereen ons weer bezoekt."

Volgens hem zorgt dit ook voor veel onduidelijkheid bij het publiek. "We zijn in de crisis behandeld als harmonica. We moesten dicht, daarna mochten we weer open. Toen moesten we bewijzen met FieldLabs dat we weer veilig open konden en daarna moesten we toch weer dicht." Dit signaal maakt het niet makkelijker voor de concertganger.

Zorgen

De kaartverkoop gaat niet overal even goed. Veel mensen zijn nog in het bezit van kaartjes van shows die in de afgelopen twee jaar zijn afgelast. Mensen zijn terughoudender om kaartjes te kopen. "Dat is een grote uitdaging", zegt Cooiman.

Vanaf oktober stopt de overheid met steunpakketten voor de cultuursector, iets waar de branche zich zorgen over maakt als de mensen weg blijven. "Het is niet alsof de inkomsten zijn zoals pre-corona."

NC cultuur

Ster advertentie
Ster advertentie