Binnenland
NOS

Vaak één dag cel voor betaalde seks met minderjarige

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaak één dag cel voor betaalde seks met minderjarige

Mensen die tegen betaling seks hebben met een minderjarige, krijgen vaak een minimale gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie eist veel hogere straffen, maar de rechter oordeelt anders, blijkt uit onderzoek van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel.

Het is strafbaar om betaalde seks te hebben met een minderjarige. De rechter moet voor zo'n vergrijp een gevangenisstraf opleggen. In zestig procent van de zaken legt de rechter maar één dag cel op, in combinatie met een taakstraf.

De straffen die het Openbaar Ministerie eist zijn vaak een stuk hoger. In bijna alle zaken vindt het OM dat een celstraf van meer dan een maand opgelegd moet worden.

In deze grafiek staan de geëiste en opgelegde straffen van veroordeelden van seks tegen betaling met een minderjarige, in de periode 2015-2019:

foto: NOS

Grafiek straffen

"We schrikken daar heel erg van", zegt Shamir Ceuleers, woordvoerder van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel. "Het is een ernstig zedendelict. Het gaat om zedendelinquenten die onvoldoende worden gestopt en slachtoffers die onvoldoende worden beschermd."

'Klant is géén onschuldige toeschouwer'

"Wij leggen de nadruk minder op de celstraf. Dat zien wij als symptoom. De oorzaak is dat de rechter naar de klant kijkt, de zedendelinquent, als een soort onschuldige toeschouwer", aldus Ceuleers.

"Als je de mensenhandelaar, de pooier de enige echte schuldige vindt, dan sla je de plank mis. De internationale wet en regelgeving schrijft voor dat de klant, die geld betaalt om seks te hebben met kinderen, een van de kernoorzaken is van mensenhandel."

'Wist de verdachte van minderjarigheid?'

Maar volgens Jacco Janssen, rechter en woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak, draait het daar niet om. "Bij bepaling van de hoogte van de straf is voor ons een belangrijke vraag of de verdachte wist van die minderjarigheid."

"Als de verdachte het wist en als wij dat ook vaststellen in de strafzaak, dan leggen we minstens 4 maanden gevangenisstraf op. Maar als dat niet kan worden vastgesteld, dan is een korte gevangenisstraf en een taakstraf van 150 uur het uitgangspunt van denken voor rechters", stelt Janssen.

NOS Radio 1 Journaal 12 december 2023

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie