Binnenland
NOS

Waarom eist het OM een hoge straf voor medewerkers van Coöperatie Laatste Wil?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom eist het OM een hoge straf voor medewerkers van Coöperatie Laatste Wil?

Het OM eist strenge straffen tegen zes medewerkers van de Coöperatie Laatste Wil. Ze zijn beschuldigd van het verstrekken van het zelfdodingsmiddel X en zouden daarmee schuldig zijn aan de hulp bij suïcide en lidmaatschap van een criminele organisatie. Marthyne Kunst, hoofdofficier van Justitie van het parket Oost-Nederland vertelt over de eis in NOS Met het Oog op Morgen.

Criminele organisatie

De zeven personen die voor de rechter staan worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie vanwege hun, volgens het OM, "georganiseerde werkwijze". Samen zouden zij een systeem in stand hebben gehouden waarbij het middel voor zelfdoding wordt verstrekt.

"Het zijn hoge eisen, maar het zijn natuurlijk ook wel ernstige feiten die hen worden verweten. Deze mensen hebben het middel ook verstrekt en daarnaast wordt hen verweten lid te zijn van een criminele organisatie en dat betekent dat ze met elkaar een netwerk hebben opgezet waardoor ze er met elkaar voor zorgden dat mensen dat middel konden bestellen en geleverd kregen", aldus Kunst.

Tijdens het onderzoek stuitte Kunst op ernstige feiten, zegt ze in de uitzending: "Er zijn mensen ten gevolge van het middel komen te overlijden. Er was bijvoorbeeld ook een oudere vrouw die het middel zelf had besteld, maar uiteindelijk haar zoon thuis vond, die het middel ingenomen had. We zien ook dat er gewoon kwetsbare mensen zijn die het middel ook geleverd hebben gekregen."

Middel X

Zes jaar geleden introduceerde Coöperatie Laatste Wil het poeder 'Middel X'. Het werd gepresenteerd als een humaan middel om op een zelfgekozen moment uit het leven te kunnen stappen. Gebruikers zouden binnen twintig minuten na inname in een coma raken en zonder pijn overlijden. Over de claim dat het middel leidt tot een humane dood zijn sinds het begin sterke twijfels.

Direct na de introductie van het middel ontstond er een run op. Het ministerie van Volksgezondheid sprak met de chemische industrie af het poeder niet meer te leveren aan particulieren. Justitie waarschuwde begin dat jaar de Coöperatie Laatste Wil dat hulp bij zelfdoding strafbaar is. Sinds juni 2021 doet het OM onderzoek naar verschillende leden en oud-bestuursleden van de coöperatie.

Vorig jaar juli werd een lid van de coöperatie, Alex S., al veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor hulp bij zelfdoding omdat hij het middel op grote schaal doorverkocht. Zijn poeder wordt gelinkt aan zeker tien sterfgevallen.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie