Binnenland
NOS

Kan het kijken naar Bambi zorgen voor meer empathie?

foto: ANP Kippafoto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan het kijken naar Bambi zorgen voor meer empathie?

Een stroper in de Amerikaanse staat Missouri moet als onderdeel van zijn straf verplicht iedere maand de Disneyfilm Bambi kijken. Dat betekent dat hij vanuit de gevangenis twaalf keer wordt geconfronteerd met het verdriet het hertje als zijn moeder in de film wordt doodgeschoten. De rechter hoopt zo een beetje empathie op te roepen bij de man, zodat hij niet weer illegaal gaat jagen. Maar gaat deze straf werken?

Kan Bambi empathie oproepen bij stropers?

Waarschijnlijk niet, denkt Sandy Overgaauw, universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit Leiden in NOS met het Oog op Morgen. "De grote vraag is of hij gevoelig zal zijn voor de beelden en ook of hij die beelden kan koppelen aan zijn eigen gedrag."

De man heeft samen met twee anderen tientallen of misschien wel honderden herten illegaal afgeschoten. Van de dieren werd alleen het hoofd bewaard, de rest van het karkassen lieten de jagers wegrotten. Volgens de aanklager gaat het om een van de grootste stroperszaken in de geschiedenis van de staat Missouri.

Eerder onderzoek

Uit een van de enige onderzoeken die hier tot nou toe naar is gedaan, blijkt dat kinderen niet anders reageren op een zielige scène uit een film als ze deze vaker zien. "In dat onderzoek is een scène geselecteerd uit de Lion King waarin de leeuw Mufasa doodging, dus vergelijkbaar met de film Bambi", zegt Overgaauw. Het opvallende was dat er bij deze anti-sociale jongens geen verschil was in emotie en reactie naarmate ze de film vaker zagen.

Daarbij komt nog dat mensen naarmate ze ouder worden steeds beter emoties kunnen reguleren, dus ze zijn minder vatbaar voor een zielige scène dan kinderen. Of deze stroper na zijn bijzondere straf alleen nog maar op een legale manier zal jagen is nog een groot vraagteken.

Ster advertentie
Ster advertentie