Nieuwe vorm van identiteitsfraude: 'Volgers worden gelokt met pikante foto's'
- Nieuws
- Nieuwe vorm van identiteitsfraude: 'Volgers worden gelokt met pikante foto's'
Een nieuwe vorm van identiteitsfraude lijkt terrein te winnen op social media. Oplichters proberen steeds vaker Instagramprofielen van bekende jongeren en influencers te klonen. Met deze profielen beloven ze hun volgers pikante foto's van de bekende persoon. Maar via de 'link in bio' kom je bedrogen uit. Simone Belt is medewerker bij Helpwanted.nl. Een online meldpunt voor seksueel misbruik via sociale media. Belt geeft in Stax&Toine aan dat zij nog geen meldingen hebben gehad van deze specifieke vorm.
Video niet beschikbaar
Populaire jongeren en influencers worden namelijk steeds vaker doelwit van deze nieuwe fraudevorm. Met een subtiele verandering in de profielnaam en precies dezelfde foto’s proberen internetcriminelen het account van bekende influencers op Instagram te klonen. Volgers worden vervolgens door het nep-account verleid om op een link te klikken in de biografie. Deze link leidt naar een scamsite van OnlyFans.
Schaamte
Op OnlyFans kunnen gebruikers tegen betaling expliciete content bewonderen van de persoon die zij volgen. Dat zijn doorgaans erotisch getinte foto's en video's van bekende mensen die dat voor een bepaald bedrag per maand online zetten. Bekendheden op OnlyFans kunnen daarmee tot wel 100.000 euro per maand verdienen. Met de scamsite van Onlyfans, die de internetcriminelen gebruiken, komen volgers echter van een koude kermis thuis.
Simone Belt is medewerker bij Helpwanted.nl. Een online meldpunt voor seksueel misbruik via sociale media. Belt geeft in Stax&Toine aan dat zij nog geen meldingen hebben gehad van deze specifieke vorm. "Maar dat betekent zeker niet dat het niet voorkomt. Er zijn bijvoorbeeld mensen die uit schaamte geen contact opnemen. Wij zien wel zaken die hier op lijken. Identiteitsfraude op social media ontwikkelt zich ontzettend snel."
Reputatie van mensen
Belt maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Volgens haar kan dit voor zowel de influencers als de mensen die opgelicht worden, grote gevolgen hebben.
"Beide varianten zijn ernstig. Identiteitsfraude is schadelijk en ook strafbaar. Er worden hier onherkenbare naaktfoto’s gedeeld, die suggereren dat het van iemand is, terwijl dat helemaal niet zo is. Die reputatieschade kan net zo groot zijn als de reputatieschade wanneer er een echte naaktfoto gedeeld wordt."
Melding maken
Volgens Belt is het belangrijk dat je social media goed afgeschermd is. "Het lastige is dat het hier ook vaak gaat om mensen die bekend zijn en hun foto’s misschien niet willen afschermen. Dit is daarom erg lastig te voorkomen. Wat je wel kan doen is zo snel mogelijk reageren. Zorg dat je het nep-account rapporteert en roep je volgers ook op om het nep-account te rapporteren."
"Daarnaast is het ook zinvol om dit bij ons te melden. Wij hebben korte lijntjes met bijvoorbeeld Instagram. Als organisatie nemen zij ons serieus. Als 'trusted flagger' zijn wij op de hoogte van de regels van Instagram. Helpwanted staat hoog in de prioriteitenlijst van Instagram waardoor zij sneller tot actie over gaan bij nepprofielen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.