Binnenland

'COA moet halveren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'COA moet halveren'

[KRO-NCRV] Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet in de komende tijd gaan halveren. Dat blijkt uit interne stukken in handen van De Ochtend. De totale asielinstroom was in 2016 met 31.600 bijna de helft lager dan in crisisjaar 2015. Dit heeft gevolgen voor de locaties en de personele bezetting. Het meest waarschijnlijke scenario is een halvering, bevestigt Gerard Bakker, bestuursvoorzitter van het COA in het NPO Radio 1-programma.

De reorganisatie is pijnlijk voor het personeel, dat wordt beperkt van 3500 fte naar 2000. “We weten dat krimpen bij het COA hoort, dat zit in onze genen, maar deze grootte en in deze snelheid, dat is ongekend”, zegt Bakker in een interne managementmail.

Ook bij gemeenten zorgt de krimp voor frustratie. Een jaar geleden riep Staatssecretaris Dijkhoff nog dringend op tot meer concrete opvanglocaties. Nu is er een overcapaciteit van meer dan 20.000 bedden, moeten locaties dicht en zijn nieuwbouwplannen geannuleerd. Bakker: “Er is kritiek als we komen, maar er is ook kritiek als een AZC weggaat.” Er wordt gevreesd dat met name de opvanglocaties in krimpgebieden sluiten, waar ze de werkgelegenheid goed kunnen gebruiken.

In reactie op dit gesprek zegt Jos Wienen, die zich namens de Nederlandse burgemeesters bezighoudt met Asiel en Integratie, tegen de redactie van De Ochtend dat het COA structureel anders te werk moet gaan. Hij pleit voor een grotere permanente buffer van opvangplekken. “Dat is goedkoper en kwalitatief veel beter dan in allerijl noodplekken moeten oprichten als er ineens een toestroom is.”

Ster advertentie
Ster advertentie