Binnenland
KRO-NCRV

De Green Deal wordt omarmd, maar 'praktijk blijft een uitdaging'

foto: Zbynek Burivalfoto: Zbynek Burival
  1. Nieuwschevron right
  2. De Green Deal wordt omarmd, maar 'praktijk blijft een uitdaging'

Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde gisteren de Green Deal. Deze bestaat uit ambitieuze plannen waarin de Europese economie in 2050 CO2-vrij moet zijn. Het wordt positief ontvangen, maar blijkt praktisch nog een grote uitdaging, zei de voorzitter van het Klimaatberaad Ed Nijpels in Spraakmakers.Nijpels vindt dat de Green Deal perfect aansluit bij het Nederlands klimaatakkoord: "Het is een fantastische stap vooruit, alle sectoren worden meegenomen." Hij ziet alleen nog wel wat praktische hobbels. "Het moet allereerst haalbaar zijn en daarmee ook omarmd worden door politici en burgers."

De gemeenten en provincies zullen de burgers financieel moeten ondersteunen om ze te laten bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Een voorbeeld dat Nijpels geeft is het isoleren van huizen, waar je binnen twee tot zeven jaar je investering terug hebt verdiend.

Individuele projecten

"Maar het grootste probleem in Nederland zijn de arbeidskrachten", aldus de voorzitter. Je ziet in allerlei sectoren gebrek aan arbeiders. Daar moet dus eerst een oplossing voor gevonden worden.

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, voegt hieraan toe: "zo'n Green Deal door iedereen omarmd zou moeten worden, en dat je dat alleen bereikt door projecten op te zetten waar de burgers trots op zullen zijn". En dat zit op dit moment nog niet duidelijk genoeg in de Green Deal, aldus De Boer.

Investering

Europarlementariër Bas Eickhout is ook positief over het plan, maar voorziet praktische problemen. Hij ziet het vooral op breder niveau, namelijk tussen de Europese landen. Vooral Polen en Hongarije zullen niet makkelijk gaan meewerken. "We moeten ze laten zien dat deze veranderingen banen en geld opleveren. Het is nu een grote investering, maar we zullen hier later van profiteren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie