Binnenland
AVROTROS

5 vragen over FIRE: zuinig leven en vroeg met pensioen

foto: cottonbrofoto: cottonbro
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over FIRE: zuinig leven en vroeg met pensioen

Veel minder werken of zelfs met pensioen vanaf je 40e? Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar er zijn steeds meer mensen die dit doen. Het fenomeen Financial Independence/Retire Early is al langer een trend in Amerika, maar krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland. Hoe dat werkt? Vijf vragen aan Puck Landewé van Fireforwomen.com.

Video niet beschikbaar

1. Wat is het idee achter het FIRE-principe?

Het komt uit The States, ontstaan in Silicon Valley. Daar had je een grote groep mensen die hard werkten, veel geld verdienden maar toch het idee hadden dat ze vast zaten. Ze zijn gaan kijken hoe ze meer rust en vrijheid konden creëren. Dat kwam neer op het financieel goed voor jezelf regelen en dat betekent leven volgens drie principes: minder uitgeven dan je verdient en dat gat tussen wat je verdient en uitgeeft investeren. Op die manier bouw je vermogen op dat rendement oplevert waarvan je kan leven. Zo hoef je niet meer te werken om geld te verdienen.

2. Wat zijn de eerste stappen die je moet nemen als je wil leven volgens het FIRE-principe?

De eerste stap is inzicht in je financiële situatie. Zolang je geen overzicht hebt van wat er maandelijks binnenkomt en wat er uitgaat, weet je ook niet wat je kan sparen en wat je kan beleggen om het potje met geld op te bouwen dat voor jou kan gaan renderen waardoor je jezelf financieel vrij speelt.

3. Investeren en beleggen brengt de nodige risico’s met zich mee. Hoe zit dat?

Aan beleggen kleven veel vooroordelen; dat het risicovol is, dat het alleen kan als je miljoenen hebt of economie hebt gestudeerd, dat je al je geld kan verliezen of zelfs schulden kan maken. Het is lang niet zo complex als mensen denken. Je kan beleggen op manieren waarbij je het risico enorm kan minimaliseren door bijvoorbeeld te spreiden. Er zijn veel partijen als banken en brokers die je kunnen helpen om die eerste stappen te nemen. Beleggen is op lange termijn zoveel lucratiever dan je geld sparen terwijl je 0% op je spaarrekening hebt staan.

4. Waarom is het niet het zoveelste idee gebaseerd op gebakken lucht?

Het is hard werken, doelen stellen, je bewust zijn van je uitgavenpatroon en geduld hebben. Maar het is zeker haalbaar. Als je 1.000 euro eenmalig inlegt en 300 euro per maand belegt tegen een rendement van 8%, dan heb je over 30 jaar meer dan 400.000 bij elkaar.

5. Wat heeft het leven volgens het FIRE-principe Puck Landewé opgebracht?

Puck is 33 en niet helemaal met pensioen, maar heeft wel een sabbatical kunnen nemen van een jaar. Ze heeft haar baan opgezegd en is op wereldreis gegaan.

5 vragen over FIRE: Financial Independence Retire Early

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie