Binnenland
NOS

Gaat het klimaatplan van het kabinet grote invloed hebben op de klimaatdoelen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat het klimaatplan van het kabinet grote invloed hebben op de klimaatdoelen?

Het kabinet heeft gisteren ingestemd met het klimaatpakket van minister Jetten. Voor het plan is ruim 28 miljard uitgetrokken. Hiermee moet een extra reductie van 22 megaton aan CO2-uitstoot in 2030 gehaald worden, dat wil zeggen dat er dan minstens 55 procent minder broeikasgassen uitgestoten kunnen worden dan in 1990. De coalitiepartijen hopen zelfs dat 60 procent gehaald wordt.

Gaat het klimaatplan van het kabinet grote invloed hebben op de klimaatdoelen?

"Ik vind het heel positief dat het kabinet nu structureel investeert in de klimaatdoelstellingen", vertelt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar climate design en sustainability, in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik denk dat dit een belangrijke stap is, ik denk niet dat het genoeg is. Maar het is wel een goede impuls voor de start."

Verdeling

"Wat ik goed vind, is dat het kabinet nu echt insteekt op een soort van gelijke en eerlijke verdeling van de klimaataanpak", vertelt Van den Dobbelsteen. Volgens hem was het tot nu toe zo dat een aantal groepen weinig konden 'profiteren' van de maatregelen. "Nu investeert het kabinet in bijvoorbeeld de aanpak van armere wijken, waar mensen in energiearmoede leven. Er wordt ook beter gedacht over hoe het verdeeld kan worden over het land en niet alleen dat zaken in de randstad worden aangepakt."

Verduurzaming huizen

Er wordt zo’n 425 miljoen euro geïnvesteerd om huizen in armere wijken te verduurzamen. Het is een flink bedrag, maar Van den Dobbelsteen denkt dat dit alsnog niet genoeg zal zijn. "Wat nu in ieder geval kan, en ik hoop dat gemeenten daarin in meewerken, dat de meeste urgente wijken in alle gemeenten worden aangewezen waar de aanpak nodig is. Daar kan dan ingezet worden op de energierenovatie, daardoor kunnen die mensen snel geholpen worden om uit die energielasten te komen."

Om alle huizen aan te pakken zal echt meer nodig zijn. "Ik denk dat je daarvoor miljarden nodig voor hebt, niet 425 miljoen", zegt Van den Dobbelsteen. "Simpelweg als je kijkt naar hoeveel het kost om een woning te renoveren naar nul energie of bijna nul energie, dan heb je per woning toch wel tienduizenden euro’s nodig. Tel dan het aantal woningen op dat we in Nederland moeten renoveren. We hebben er zeven miljoen. Mijn inschatting is dat we in de richting van tien tot twintig miljard moeten gaan om dat aan te pakken."

Elektrische auto’s

Het kabinet trekt de komende jaren 600 miljoen euro uit om de aanschaf van een tweedehands elektrische auto voor meer mensen mogelijk te maken. Een goed idee, vindt Van den Dobbelsteen. "Veel mensen die niet heel breed in de portemonnee zitten, kunnen op dit moment geen elektrische auto kopen, die zijn gewoon heel duur. Er zijn tweedehands elektrische auto’s, waar de batterij iets minder presteert dan een nieuwere, sommige mensen willen dat dan ook niet aanschaffen. Als je subsidie geeft op dat soort tweedehands aankopen, wordt het bereikbaar voor een grotere groep in de maatschappij."

Missende maatregelen

Van den Dobbelsteen mist nog wel wat in het klimaatplan. "Het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe grote uitstoters in Nederland nu aangepakt gaan worden." Daarbij doelt hij op bedrijven als Tata Steel, maar ook op de Nederlandse landbouw. "Hoe je het wendt of keert, de landbouw is voor een deel van de uitstoot verantwoordelijk. Daar is de veeteelt de grote oorzaak van en daar moet iets aan gebeuren, anders komen we niet aan onze klimaatstellingen."

"Dat ligt heel moeilijk op dit moment, maar wat daarbij gaat helpen, is als de lastenverdeling eerlijk gaat gebeuren en de sterkste schouders de zwaarste lasten gaan dragen. Dan kan het veel meer draagvlak krijgen en dan zou het ook een effectievere besparing van CO2-uistoot worden."

RJN klimaatplan

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie