Binnenland
AVROTROS

'Als de temperatuur daalt, kan 'zomersmog' erg snel oplossen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als de temperatuur daalt, kan 'zomersmog' erg snel oplossen'

Het RIVM waarschuwt vandaag en morgen voor smog in heel Nederland, vooral in de namiddag en vroege avond. Deze zogenaamde 'zomersmog' ontstaat doordat het relatief windstil en zonnig is. Hans in 't Veen, longarts in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, geeft uitleg bij Blok&Toine."Ozon is eigenlijk het product waar het bij zomersmog om gaat. Deze stof ontstaat door zonlicht in reactie met verbrandingsproducten als stikstofdioxide van dieselmotoren. Door zonlicht neemt dat meer toe dan gebruikelijk en als het vanwege weersomstandigheden dan ook niet kan wegwaaien, ontstaat zomersmog", vertelt Hans in ’t Veen.

Gevoelige luchtwegen

De zomersmog is schadelijk voor de luchtwegen en In ’t Veen legt uit waarom. "Ozon is een molecuul dat erg reactief is, hogere concentraties ozon geven echt prikkelbaarheid aan de luchtwegen of ogen. Het is daarmee ook gerelateerd aan astma-aanvallen, COPD-aanvallen en zelfs hart- en vaatziekten. De piekbelasting, waar nu dus sprake van is, maakt dat het een probleem is voor mensen."

Niet alleen mensen met luchtwegaandoeningen moeten oppassen, het RIVM waarschuwt ook kinderen en ouderen. Volgens In ’t Veen komt dat onder andere door de gevoelige luchtwegen van deze groepen. "Bij kinderen is het immuunsysteem nog niet voltooid. Bovendien ademen kinderen sneller dan volwassenen en sporten ze veel meer. Hierdoor krijgen ze meer concentratie ozon binnen, wat schadelijk is. En bij ouderen met gevoelige luchtwegen en gevoelige hart- en vaatziekten kan de smog simpelweg versterkend werken."

Zomersmog lost snel op

Na donderdag worden de weersverwachtingen minder en daalt de temperatuur. Volgens In ’t Veen kan de zomersmog dan snel verdwijnen. "Het kan dan vrij snel gaan. Zomersmog ontstaat vooral als er een oosterwind staat, wat vervolgens blijft hangen door een zeewind. Maar als de temperatuur daalt, kan de smog erg snel oplossen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie