Binnenland
BNNVARA

Is biodynamische landbouw dé oplossing?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Is biodynamische landbouw dé oplossing?

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat de biologisch-dynamische landbouw is ontstaan, uit een bezorgdheid over het gebruik van kunstmest, dat toen net was uitgevonden. De ideeën voor bd-landbouw werden door Rudolf Steiner vastgelegd in een boek, dat in 1924 werd gepubliceerd: 'De Landbouwcursus'. In Vroege Vogels gaat het over deze jubilerende landbouw.

"In 100 jaar tijd zijn die ideeën langzaam de wereld overgegaan en nu zijn er in meer dan 60 landen al meer dan 7000 bd-landbouwbedrijven", vertelt Tineke van den Berg van de biologisch-dynamische Stadsboerderij Almere, in Vroege Vogels.

Wat is biologisch-dynamische landbouw?

In de koeienstal, waar ook tientallen huismussen en spreeuwen rondvliegen en zich tegoed doen aan voedsel, legt Van den Berg uit: "De reden dat ik een bd-boerderij heb is dat je een levend geheel maakt van allerlei onderdelen die iets bijdragen aan het geheel van de boerderij. Dat doen ook de vogels die hier in de stal rondvliegen. De akker houdt niet op bij de sloot, de bodem houdt niet op op 10 cm diepte."

Op de Stadsboerderij Almere wordt het veevoer op het bedrijf zelf geproduceerd en de mest van eigen koeien wordt weer op het land gebracht. "Een gesloten bedrijf dus, maar open naar de omgeving en de samenleving", zegt Tineke van den Berg.

Biologisch-dynamische landbouw groeit

Biologisch-dynamische boerderijen bestrijken maar 0,4% van het totale areaal landbouwbedrijven in Nederland. Toch groeit de bd-sector. "De gangbare landbouw zit op een doodlopende weg. Het is steeds meer industrie geworden, die grote problemen met zich meebrengt. Met bd-landbouw worden die problemen opgelost. Alleen moeten er dan in de politiek duidelijke keuzes gemaakt worden, maar dat gebeurt helaas niet. Waar wachten we nog op?", vraagt bd-boerin Van den Berg zich af.

Is biodynamische landbouw dé oplossing?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie