Politie bezoekt voortaan slachtoffers online criminaliteit: 'Te lang onderschat'
- Nieuws
- Politie bezoekt voortaan slachtoffers online criminaliteit: 'Te lang onderschat'
Een phishinglink in de mail of een telefoontje van de bank dat niet blijkt te kloppen: de politie verandert van aanpak bij online misdaad. Zo worden slachtoffers voortaan thuis bezocht en wordt onderzocht of de criminelen nog gestopt kunnen worden. "Wij vonden de ongelijkheid in behandeling van de slachtoffers vreemd", zegt agent Remko Leeneman in Geld of je Leven.
Video niet beschikbaar
Als er bij je thuis ingebroken wordt, komt de politie gelijk langs. Maar bij online misdaad werd je tot voor kort doorverwezen naar een online formulier of werd aangeraden om aangifte te komen doen op het bureau. Dat moet anders, vonden politieagenten Remko Leeneman en Sander Hoed. Daarom lanceren zij deze week een nieuwe aanpak.
"Wij vonden de ongelijkheid in behandeling van de slachtoffers vreemd", zegt agent Leeneman. "Daar komt bij dat traditionele en digitale criminaliteit dezelfde inbreuk heeft op een slachtoffer. Soms heeft digitale misdaad zoals bankhelpdeskfraude zelfs emotioneel gezien een nog hogere inbreuk."
Nu komt de politie langs als het slachtoffer dat graag wil, zegt agent Hoed. "Slachtoffers worden niet meer doorverwezen naar de website of het politiebureau. Als wij een belletje krijgen en het is nog gaande, gaan we kijken of we de crimineel nog kunnen pakken. Ook kunnen we het slachtoffer ondersteunen, bijvoorbeeld door te kijken of we de geldstroom nog kunnen stoppen of sporen veilig te stellen. Op die manier kunnen we meer betekenen dan twee weken later."
Niet alleen maar oude mensen
Daarbij zijn het lang niet alleen oude mensen die opgelicht worden, zoals in het verleden wel was. "Vroeger waren oudere mensen wel echt de doelgroep van criminelen en gingen ze daar echt op jagen. Maar ze worden steeds slimmer en hebben steeds meer manieren hoe ze je kunnen oplichten."
Zo komt beleggingsfraude ook vaker voor, wat juist mensen van 30, 40 of 50 jaar oud raakt. "Mensen gaan online investeren en alles lijkt echt en mooi. Ze verdienen een paar duizend euro en gaan nog meer investeren en dat kan een paar maanden duren. Soms zitten ze er voor honderden duizenden euro’s in en op het moment dat ze willen uitkeren verdwijnt de website. Dan is het allemaal gebakken lucht geweest."
'Te lang onderschat'
Dat de politie nu slachtoffers gaat bezoeken, is een stap in de goede richting, vindt Leeneman. "We gaan ter plaatse voor de slachtoffers, om die te helpen. Dat hoeft niet per se te zijn met een aangifte, maar dat kan ook zijn emotionele support of gewoon even samen de bank bellen. Maar dit is wel een stap voor de slachtoffers."
Te lang heeft de politie het eigenlijk onderschat, zegt Hoed: “Het is ook wel lastig. Want ga een heel politieapparaat met zoveel duizend collega's inrichten dat ze de kennis hebben: wat gebeurt er eigenlijk? Wat is de werkwijze van een crimineel en wat overkomt het slachtoffer? Wat kunnen wij ter plaatse betekenen? Het is heel lastig, dus dat moest ook landen. Dat gaat nu met wat versnelling."