Binnenland
KRO-NCRV

Onderwijs: 'Een later schooladvies is preciezer'

foto: Ben Whitefoto: Ben White
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijs: 'Een later schooladvies is preciezer'

Kinderen moeten op latere leeftijd een definitief schooladvies krijgen. Daarvoor pleiten onderwijsorganisaties in het onderwijspact. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont denkt dat dit een goed idee is. "Later meten is preciezer."

In het onderwijspact dat vandaag wordt gepresenteerd staat dat leerlingen pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies voor het vmbo, havo of vwo krijgen. En niet al in groep acht van de basisschool. Een 'brede brugklas' lijkt hiervoor de oplossing.


Optimum leeftijd

Nu ligt het keuzemoment voor 12-jarige te vroeg, onderschrijft ook Pont. Je moet volgens hem komen tot een soort optimum leeftijd komen waarop je gaat differentiëren. De leeftijd van 12 jaar is te laag, 19 te hoog. 15 jaar lijkt hem prima. "Hoe jonger het kind, hoe groter de onderlinge verschillen."

"Het fundament van het onderwijssysteem moet zijn dat ieder kind op de juiste plek komt", zegt Pont. In veel andere landen gebeurt dit al. Daar wordt later gedifferentieerd en kunnen snelle leerlingen bijvoorbeeld extra vakken kiezen zoals advanced math in de VS.

'Onzalig plan'

Docent Thomas Korporaal noemt het idee zoals gepresenteerd door het onderwijspact een 'onzalig plan'. "De afgelopen twintig jaar zijn er heel wat veranderingen doorgevoerd, ook over een basisvorming. Deze mislukte faliekant", zegt Korporaal.

Daarbij denkt hij dat klassen met leerlingen van verschillende niveau's extra mankracht vereist. "Meer geld en meer docenten, daar zijn we niet zo goed in hier in Nederland."

'Moed nodig'

Het roer in het onderwijssysteem moet om, vindt Eva Naaijkens, medeoprichter van de Turingschool in Amsterdam. "Ik stoor me in de discussie dat het allemaal niet zou gaat of dat het niet mogelijk is. Volgens Naaijkens moet er zeker geld en docenten bij, maar vindt ze ook dat leerlingen het allerbeste onderwijssysteem verdienen.

Tot nu toe lijkt geen enkele minister van Onderwijs zich te willen branden aan de wijziging van het complete onderwijssysteem. Naaijkens: "Hier is moed voor nodig."

Stand.nl: Kinderen moeten pas op hun 15e een definitief schooladvies krijgen

Ster advertentie
Ster advertentie