Binnenland

Het succes van Pokémon kent geen grenzen: winkels beveiligd en kaarten voor miljoenen euro's

AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Het succes van Pokémon kent geen grenzen: winkels beveiligd en kaarten voor miljoenen euro's

25 jaar geleden begon Nintendo met videogame Pokémon. En de hype lijkt maar niet te stoppen voor kinderen, volwassenen én criminelen, want oude Pokémonkaarten zijn soms wel duizenden of miljoenen euro's waard. Blok&Toine nemen de niet ophoudende rage onder de loep met Mai Verbij en youtuber LinkTijger.

Kijk het gesprek terug in Blok&Toine

Pokémon is iets meer dan 25 jaar opgericht door Sathoshi Tjiri, legt Verbij uit. "Het is een man die in zijn jeugd last had van asperger en moeilijk vrienden kon maken. Hij verzamelde insecten, iets wat zijn passie was. Toen hij later ging gamen, ging hij bij Nintendo aan de slag. Binnen Nintendo wou hij iets terug doen voor de insecten waar hij vroeger een vriendschap mee had. Op deze manier is Pocket monster ontstaan, wat later Pokémon is geworden."

Doorontwikkelen

Het succes is volgens Mai ook dat Pokémon altijd is blijven doorontwikkelen van een game, naar een televisieserie, spelkaarten en later Pokémon Go voor de smartphone. "Ze hebben altijd gekeken naar het verhaal, en dat zijn ze blijven ontwikkelen. Ze probeerden ervoor te zorgen om de mensen die met Pokémon zijn opgegroeid geprikkeld blijven om fan te blijven."

Youtuber LinkTijger verhandelt en verzamelt Pokémonkaarten die voor recordprijzen over de toonbank gaan. "Vroeger op het schoolplein speelden we al met deze kaarten", zegt hij.

Nostalgisch

Het nostalgische gevoel is volgens Link ook het succes van Pokémon in het heden. "Tegenwoordig gaan pakketjes voor 60 euro over de toonbank, door de populariteit raakte het overal uitverkocht en staat het nu voor twee keer zoveel online."

Sommige oude kaarten gaan voor een half miljoen over de toonbank, zegt Link. Zo is er een kaart in België zelfs opgeslagen in een kluis om het te beschermen. "Er is zelfs één bepaalde Japanse kaart waar er maar 20 officieel geregistreerd van zijn, die voor meer dan een miljoen over de toonbank gaan."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie