Binnenland
AVROTROS

TikTok verovert de wereld, maar niet ieders hart

foto: EPA/HAYOUNG JEONfoto: EPA/HAYOUNG JEON
  1. Nieuwschevron right
  2. TikTok verovert de wereld, maar niet ieders hart

3,5 miljoen Nederlanders hebben een account bij dit Chinese sociale medium, waar heel veel korte dansfilmpjes op te zien zijn: TikTok. Quinten Verschure is een van die Nederlandse tiktokkers met honderduizenden volgers, en hij deelt tips en tricks in het boek TikTok the Challenge van Oane Born.

Quinten en Oane vertellen in Stax&Toine over dit immens populaire medium.

'Hoe ga je viral?', is een vraag die veel tiktokkers bezig houdt. Volgens Quinten is het vooral zorgen dat je op de 'For You' pagina komt. Op deze pagina blijven de filmpjes elkaar opvolgen. Doordat de video's doorgaans maar 15 seconden duren en ze achter elkaar aan blijven komen, gaat het bij dit platform veel meer om de kunstmatige intelligentie te overtuigen dat jij bij die gebruiker past. "Het kan daardoor gebeuren dat er hele andere video's trending zijn bij mensen met andere interesses."

@quinten___

Liedjes, dansjes en challenges

Verschure is, in tegenstelling tot veel andere tiktokkers, geen danser. In zijn filmpjes doet hij challenges en goocheltrucs. Maar alle dansende tiktokkers hebben wel veel invloed. Volgens Oane Born is een artiest als Dua Lipa met haar label heel erg gefocust op TikTok. Artiesten zorgen ervoor dat er in hun liedjes 15 catchy seconden zitten die goed te gebruiken zijn voor dansfilmpjes. Daarnaast benaderen ze actief populaire tiktokkers om hun muziek te gebruiken in de filmpjes.

Ondanks of misschien wel door de enorme populariteit wordt er in de VS nu nagedacht om de app te verbieden. Officieel is de reden dat er te veel data gedeeld worden met China. Maar anderen geloven dat dit verbod in de lucht hangt doordat de campaignrally van Trump gepiepeld werd door tiktokkers. Via dit medium werd opgeroepen plaatsen te reserveren en niet op te komen dagen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie